Fetiță cu arsuri pe 90 la sută din suprafața corpului. Adusă la Huși, refuzată la București, a fost transportată la Iași

Data actualizării: Data publicării:
mana de copil cu perfuzie
O fetiță cu arsuri pe 90 la sută din suprafața corpului după ce s-ar fi opărit cu ciorbă a fost adusă la spitalul din Huși Foto cu caracter ilustrativ: Guliver/GettyImages

Doi copii cu arsuri au ajuns, sâmbătă, la Spitalul din Huși, județul Vaslui, o fetiță de un an și nouă luni fiind în stare gravă, cu arsuri pe 90% din corp. Cei doi copii s-ar fi opărit cu ciorbă fierbinte, dar deocamdată nu se cunosc circumstanțele în care a avut loc accidentul.

ACTUALIZARE 19:00 Fetița de un an și 9 luni a ajuns sâmbătă seara la Spitalul Sf. Maria din Iași. A fost adusă de la Huși cu un elicopter SMURD, iar de la aeroport a fost preluată de un echipaj al Ambulanței. Fetița este stabilă, spun medicii care au preluat-o. Nu este intubată, dar starea ei este gravă și ar avea mare nevoie să fie tratată într-o secție de mari arși.

Inițial, s-a cerut transportarea ei la București, unde există singura secție de pediatrie pentru mari arși din țară, la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Numai că răspunsul de aici a fost unul de refuz, pe motiv că nu niciunul dintre cele zece paturi nu este liber.

În aceste condiții, fetița a fost dusă la Iași. Pe drum, însă, s-a primit acceptul pentru a fi primită la București, se găsise între timp un loc la „Grigore Alexandrescu”. A fost prea târziu, pentru că elicopterul SMURD nu execută misiuni pe timp de noapte pe distanțe atât de mari. Ar fi trebuit să vină o aeronavă, dar nu a fost posibil din cauza vremii, așa că nu s-a mai putut efectua transferul către Capitală, iar fetița a rămas la Iași.

Unitatea de pediatrie a Spitalului Sf. Maria din Iași poate trata copii care au arsuri doar până la 25 la sută  din corp. Din acest motiv medicii din Huși ceruseră transferul la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București.

În aceste condiții, transferul către București se va face duminică, pe parcursul zilei, fie cu elicopterul, fie cu aeronavă care să vină din Capitală. Între timp, fetița va primi îngrijiri pe timpul nopții la spitalul din Iași.

În ceea ce-l privește pe băiat, acesta ar avea arsuri de până la 15 la sută din suprafața corpului, la nivelul picioarelor. A fost preluat și el din Huși de o ambulanță pentru a fi transportat la Iași. Starea lui de sănătate permite să fie tratat la Spitalul Sf. Maria.

Cei doi copii s-au opărit cu ciorbă, după ce un vas cu lichid foarte fierbinte s-a răsturnat peste ei. Mamele lor erau prin preajmă, dar nu au avut timp să reacționeze.

Polițiștii au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală și cercetează împrejurările în care s-a produs acest incident nefericit.


Știrea inițială:

Cei doi copii au fost aduși la Spitalul din Huși cu mijloace proprii, pacienții prezentând arsuri provocate de lichide fierbinți, a declarat Ana Maria Ungureanu, managerul Ambulanței Vaslui. Medicul a spus, potrivit Mediafax, că fetița de un an și nouă luni este în stare gravă cu arsură de gradele 2-3 pe 90% din suprafața corporală.

Băiețelul are și el arsuri, dar acesta este în stare stabilă. Are arsură de gradul 2 pe 6% din suprafața corpului.

Reprezentanții Spitalului Huși fac demersurile pentru ca cei doi copii să fie transferați la Spitalul Sf. Maria din Iași.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri