Firmele-fantomă se folosesc de bazele de date cumpărate pe internet

Data publicării:
oameni calculator internet mediafax

Inventivitatea infractorilor duce până la crearea de hoteluri false, case de avocatură sau magazine ce nu există în realitate, doar ca să fure banii utilizatorilor.

În fiecare zi sunt create câteva sute de site-uri prin care sunt fraudaţi utilizatorii, iar fără un antivirus care să le detecteze, oricine poate cădea în capcană.

„Am avut un utilizator care şi-a dat date bancare pe internet încercând să își cumpere parfumuri. Și-a dat CV-ul pe mail, la suport și apoi a observat că îi lipseau câteva sute de euro din cont”, spune Bianca Stănescu, responsabil securitate la Bitdefender.

Se ajunge aici din cauza bazelor de date care se vând pe internet. Informaţii despre adrese, numere de telefon sau conturile a milioane de români pot fi cumpărate astfel.

O firmă se laudă prin email-urile trimise că peste 2.000 de companii din România au cumpărat baza de date pe care o deține. Are și sfaturi pentru clienți- trebuie să trimită spamuri des, deoarece consumatorii au memorie scurtă şi uită produsele despre care au citit în mail.

1.600.000 de adrese de email poate conţine un CD. Dintre destinatari, doar 30% deschid aceste mesaje periculoase şi devin ţinta infractorilor cibernetici. Din păcate, pentru 250 de lei cât costă această baze de date impresionantă pot fi păcăliţi sute de mii de oameni.

Vânzarea datelor personale este ilegală. În plus, potrivit legii protecţiei datelor cu caracter personal, comercianţii trebuie să obţină acceptul scris al utilizatorului înainte de a-i trimite mesaje comerciale. Şi pentru că firmele care vă agresează cu mesaje şi telefoane nu fac asta, vă puteţi apăra singuri datele confidenţiale.

Anul trecut, fraudele în care s-au folosit fără drept date personale s-au ridicat la 1,5 miliarde de dolari la nivel mondial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri