Fiscul pregătește executări silite pentru rău-platnici și inspecții pentru companii

Data publicării:
bucuresteni la anaf mfax

Oficialii Ministerului de Finanţe sperau să adune 104 miliarde de lei la buget în primele şase luni. Nu au reuşit însă să strângă în vistierie decât 97 de miliarde de lei, adică doar 93% din cât estimau în momentul în care au pus la punct bugetul pe acest an.

Avem probleme cu încasările și avem probleme cu încasările în primul rând pentru că am reorganizat ANAF”, spunea premierul la începutul acestei luni.

Încasările din impozitul pe profit le-au dat autorităţilor cele mai multe bătăi de cap. S-au micşorat cu 5,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza rezultatelor proaste ale băncilor.

Mai puţini bani decât prognozele iniţiale au intrat în vistieria statului şi din TVA şi accize, principalele surse de venit pentru stat. Iar lucrurile vor arăta şi mai rău când vor veni rezultatele încasărilor pe septembrie, iar reducerea TVA la pâine de la 24% la 9% îşi va spune cuvântul. Vor lipsi câteva zeci de milioane de lei, potrivit estimărilor oficiale.

Este o situaţie pe care Fiscul încearcă acum să o remedieze prin reducerea evaziunii fiscale. Dovadă că în această perioadă au crescut cu 9% sumele încasate de stat din executările silite.

Tot pentru a micşora gaura din vistieria statului, Guvernul a înăsprit Codul insolvenţei.

Autorităţile avertizează că evaziunea fiscală, care ajunge la 20 miliarde de euro pe an, este ascunsă sub umbrela insolvenţei. Practic, foarte multe societăţi îşi declară insolvenţa atunci când trebuie să-şi plătească facturile pentru a scăpa de datorii.

Conturi blocate şi executare silită pentru rău-platnici

ANAF pune tunurile pe contribuabilii rău-platnici. Persoanele fizice cu datorii la stat se pot aştepta la ce este mai rău, de la blocarea conturilor până la executarea silită.

În ultimele luni, în unele judeţe, numărul somaţiilor a crescut. În Cluj, atât la firme, cât şi la persoane fizice, au fost emise în luna iunie peste 7.000 de somaţii, iar în septembrie acestea s-au triplat şi s-a ajuns la peste 21.000.

Pentru recuperarea creanţelor fiscale, în Iaşi s-au intensificat măsurile de executare silită şi a crescut numărul sechestrelor aplicate pe bunuri mobile şi imobile ce aparţineau contribuabilor debitori. Şi popririle asupra conturilor bancare ale contribuabililor cu datorii au crescut cu cu 56,75% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

În Bihor, finanţele publice au impus popriri bancare în creştere cu 28% faţă de anul trecut. Numărul somaţiilor s-a majorat cu 17 procente, iar sechestrul pe bunuri mobile, cu 21%.

Inspecţii la persoanele juridice cu datorii

ANAF pregătește controale și în rândul firmelor româneşti. Primul pas este o scrisoare pe care Fiscul este pregătit să o trimită administratorilor, în care sunt atenționați să își depună declarațiile financiare și să îşi plătească datoriile. În caz contrar, riscă o inspecție.

Cei de la ANAF au descoperit că în primele șase luni ale acestui an s-au declarat și strâns cele mai mici sume de până acum din veniturile fiscale. 

Prin scrisoare, administratorilor li se atrage atenția că în cazul în care vor fi găsite neconcordanțe între datele furnizate de contribuabil și evidența statului, se va lua decizia efectuării unei inspecții fiscale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri