Sari la conținut

Fiscul vrea să primească toate datele celor care fac cumpărături cu cardul

Sunt informaţii la care ANAF ar avea acces, fără mandat judecătoresc, după cum reiese dintr-un proiect pus în dezbatere, de Ministerul de Finanţe şi citat de Hotnews.

ANAF ar urma să primească, astfel, simultan cu transmiterea tranzacţiei, şi ID-ul comerciantului, valoarea bonului fiscal, data emiterii acestuia şi chiar numărul cardului folosit.

După difuzarea acestei știri, Ministerul de Finanțe a transmis Digi24 următoarele precizări:

Proiectul aflat in dezbatere publica are in vedere cresterea gradului de conformare a operatorilor economici, reducerea evaziunii fiscale si scoaterea la suprafata a veniturilor ce nu sunt intotdeauna declarate de agentii economici.

Concret, propunerea vizeaza corelarea datelor înregistrate pe bonul fiscal transmis ANAF de catre aparatele de marcat electronice fiscale cu datele comunicate de POS-urile pentru bunurile/serviciile pentru care plata se face prin intermediul cardului.

De asemenea, aceste date sunt utile pentru determinarea corecta a bazei impozabile în cazul în care casele electronice de marcat întrerup transmiterea de informații către ANAF (defecțiune, suspendare servicii internet, pană de curent, rea intenție etc).

In urma consultarilor cu patronatele din domeniul bancar ce au avut loc miercuri, 27 iulie 2016, Ministerul Finantelor si Anaf au luat deja in considerare modificarea articolului 4, alin 3, din Anexa mentionata in materialele de presa in sensul eliminarii unor date (spre exemplu numarul cardului bancar din motive de securitate) inclusiv netransmiterea unor date pe care institutia emitenta nu le detine.

Subliniem faptul ca trecerea de la casele de marcat electronice fiscale echipate cu role jurnal pe suport hartie este motivata si de faptul ca in statele UE se folosesc demult casele de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic securizat”.