Foresta Nehoiu, fabrica de cherestea cu 3.000 de angajați pe care Omar Hayssam a pus-o pe butuci

Data publicării:
foresta

Un oraș întreg a avut de suferit de pe urma falimentului societății Foresta Nehoiu, cumpărată de Omar Hayssam în 2000. La începutul anilor 90, în fabrica de cherestea din orașul de pe Valea Buzăului lucrau 3.000 de oameni. După ce societatea a ajuns pe mâna lui Omar Hayssam, au rămas din ea doar câteva hale.

În patru ani, din uriașa fabrică de prelucrare a lemnului nu a mai rămas aproape nimic.

„Venirea lui Omar la Nehoiu a avut un impact în ceea ce privește viața oamenilor de aici. Rata șomajului în orașul nostru a crescut foarte mult”, spune viceprimarul din Nehoiu, Ionuț Milea.

Omar Hayssam a preluat societatea în 2000. Procurorii spun că a pus la cale o reţea de firme-căpușă prin care prelua pe sume nesemnificative activele firmei din Nehoiu, în timp ce datoriile acesteia către stat creşteau.

Oamenii din Nehoiu spun că falimentarea Foresta a afectat întreg orașul.

Decenii întregi, domnul Paul Batista a fost angajat al Foresta şi îşi aminteşte momentul în care l-a cunoscut pe omul de afaceri sirian.

„Era domnul Iliescu în campanie electorală. În momentul în care l-a și prezentat Nehoiului pe Omar Haysam, a spus că a vorbit cu dumnealui și că dânsul se va interesa pentru Nehoiu și Nehoiu va deveni cu adevărat oraș. Și atunci l-am văzut pentru prima şi singura dată pe Omar Haysam”, spune Paul Batista.

„Lucrurile au luat o întorsătură foarte urâtă după ce au venit dânșii”, își amintește acesta.

În 2010, Omar Hayssam a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul Foresta Nehoiu, pentru bancrută frauduloasă şi constituire de grup de criminalitate organizată. În același dosar a fost judecat și fratele său, Mohamad Omar, care a primit doi ani de închisoare.

Citiți și:

Scenariu răsturnat. Aducerea lui Omar Hayssam în România, misiune neautorizată pe teritoriul altui stat

Aducerea lui Omar Hayssam în țară: multe întrebări și declarații contradictorii

REACȚII OFICIALE. Ce vor autoritățile să afle de la Omar Hayssam

T. Băsescu, despre aducerea lui Omar Hayssam în țară: „Cum să vă spun, când România a efectuat o operațiune neautorizată pe teritoriul altui stat?” 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri