Sari la conținut

FOTO VIDEO. Peste 2.600 de militari și 360 de mijloace tehnice au defilat de Ziua Națională a României

48


ACTUALIZARE 12:15.Parada militară de Ziua Națională s-a încheiat. Circa 10.000 de oameni au asistat în Piața Constituției la defiliare.

În premieră, a defilat şi un detaşament constituit din militari răniţi în misiunile executate în afara graniţelor, în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan. Din 1996 şi până în prezent, 26 de militari şi-au sacrificat viaţa pentru ţară, iar 50 din cei 165 de răniţi au dat onorul de Ziua Naţională a României.


ACTUALIZARE 12:00.Un apel la 112 a anunțat că un bărbat înarmat s-ar afla în apropierea președintelui Iohannis și a premierului Cioloș.


ACTUALIZARE 11.40. La paradă asistă aproximativ 10.000 de persoane. 

ACTUALIZARE 11.00. Președintele Klaus Iohannis participă pentru prima dată în calitate de președinte al României la parada de 1 Decembrie. El a dat onorul trupelor și, alături de premierul Dacian Cioloș și mai mulți miniștri, a ascultat imnul național al României.

VIDEO - PARADA MILITARĂ DE ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI


ACTUALIZARE 10.35. Vor fi măsuri de securitate drastice, astăzi, de Ziua Naţională. Toţi cei care vor participa la paradă vor fi atent verificaţi.

Oamenii stau la rând, deoarece toți cei care vor să vadă parada din fața Palatului Parlamentului trebuie să treacă prin cordoane de securitate.

Sunt filtre asemănătoare celor din aeroporturi, iar oamenii sunt verificați inclusiv cu detectoarele de metale.

Cei care vor să vadă parada nu trebuie să aibă la ei obiecte contondente, petarde, arme albe.

De asemenea, au fost verificate mașinile parcate în Piața Constituției. Polițiștii au venit cu câini special dresați pentru a detecta materiale explozibile.


România îşi serbează astăzi Ziua Naţională, iar în Bucureşti, dar şi în mai multe oraşe din ţară vor avea loc evenimente speciale.

Astfel, în Piaţa Constituţiei din Capitală, de la ora 11.00, va începe o paradă militară la care vor participa peste 2.600 de membri ai trupelor Ministerului Apărării şi Ministerului de Interne, dar şi detaşamente de militari din Statele Unite, Turcia, Polonia, Bulgaria şi Republica Moldova. Digi24 va transmite în direct parada militară din Piața Constituției.

Bucureştiul va fi survolat de elicoptere de luptă şi de avioanele Forţelor Aeriene. Parade similare vor avea loc şi la Alba Iulia, Constanţa, Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi sau Craiova.

De asemenea, din unele oraşe nu vor lipsi concertele sau deja tradiţionalele porţii de fasole cu cârnaţi împărţite gratuit de autorităţile locale.

Parade militare de 1 Decembrie:

Bucureşti - 11:00

Braşov - 10:00

Constanţa - 10:30

Craiova - 10:40

Iaşi - 11:30

Alba Iulia - 13:00

Cluj- Napoca - 13:00

URMĂRIȚI PROGRAMUL SPECIAL DEDICAT ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI PE DIGI24.

Restricții de trafic

Parada de 1 Decembrie va da peste cap traficul rutier. Până astăzi la ora 16:00, va fi restricționat traficul pe Bd. Libertății, între Bd. Națiunile Unite și Calea 13 Septembrie, pe sensul dinspre Splaiul Independenței către Piața Regina Maria. De asemenea, se interzice parcarea și staționarea voluntară a autoturismelor, pe Bd. Națiunile Unite, de la Str. Bogdan Petriceicu Hașdeu, până la Piața Națiunile Unite, Str. Izvor și Bd. Libertății, între Splaiul Independenței și Rond Coșbuc, pe ambele părți, inclusiv bretelele din Piața Constituției.

Vremea de 1 Decembrie

Informarea emisă ieri de către Administraţia Naţională de meteorologie vizează cu precădere vântul. Acesta va fi alert în toate regiunile, dar mai ales la munte, unde la altitudini de peste 1500 m, va depăşi 90 km/h şi local va viscoli ninsoarea.

În zonele mai joase de relief, din loc în loc, la rafală, vitezele vor depăşi 50 km/h. Începând din orele serii, el va începe să slăbească în intensitate.

Astăzi vor fi şi ploi, în vestul, nordul şi centrul ţării, iar la munte sunt anunţate precipitaţii mixte şi depuneri de polei. În Maramureş, Munţii Apuseni şi jumătatea de nord a Carpaţilor Orientali cantităţile de apă vor depăşi izolat 15 l/mp. De mâine, însă, o dată cu creşterea câmpului de presiune, precipitaţiile se răresc semnificativ

Aşadar, în zilele următoare vremea se îndreaptă. Precipitaţii vor mai fi doar pe spaţii mici, ia vântul va slăbi treptat în intensitate. Joi şi vineri fenomenul meteorologic de interes va deveni ceaţa, care va apărea în zonele joase, dimineaţa şi noaptea. Temperaturile rămân agreabile, iar maximele se vor situa, în general, între 4 şi 14 grade.

Ziua Porților Deschise la Guvern

Astăzi este Ziua Porţilor Deschise la Palatul Victoria. Cei care vor să viziteze Guvernul o pot face între orele 11:00 și 16:00. Se pot vizita Sala Muntenia - unde se desfășoară ședinţele Guvernului, Sala Dobrogea, Sala Transilvania - unde sunt organizate ceremoniile oficiale, Sala Moldova - unde au loc întâlnirile oficiale ale primului-ministru cu înalți oficiali străini, precum și Centrul de presă. Gazda evenimentului va fi premierul Dacian Cioloş, care va veni aici imediat după ceremoniile din Piaţa Constituţiei. 


Cum sărbătoriţi în străinătate Ziua Naţională a României? Trimiteţi-ne fotografii sau filmuleţe pe digi24.ro, prin aplicaţia DigiVOX sau pe pagina noastră de Facebook! Pe cele mai frumoase le vom arăta şi pe Digi24 să vadă toată ţara cum sărbătoresc românii adevăraţi!

Citiți și: OAMENI CARE SCHIMBĂ LUMEA. Fotograful care vede „Bucureștiul optimist”