FOTO & VIDEO. Ziua eclipsei. Cum s-a văzut fenomenul în România și în lume

Data publicării:
eclipsa de soare om foto getty images

Eclipsa parţială de soare a început să fie vizibilă în România la ora 10 şi 40 de minute, mai întâi în vestul ţării.

La Timişoara, 500 de oameni au mers la Observatorul astronomic, ştiind că abia peste 12 ani vor mai putea fi martorii unei eclipse de soare.

Eclipsa s-a văzut cel mai bine din nord-vestul ţării. La Baia Mare, luna a acoperit mai mult de jumătate din Soare. Însă cei care au urmărit fenomentul au fost nevoiţi să-şi improvizeze ecrane de protecţie.

Fotografii: Gulliver / Getty Images

În Bucureşti, aproape 200 de persoane s-au strâns în curtea Palatului Voievodal din centrul istoric, ca să urmărească eclipsa cu ajutorul telescopului şi a două lunete aduse de specialiştii de la Observatorul Astronomic Vasile Urseanu.

„Timp de câţiva ani nu am avut eclipse. În 2011 a fost ultima, acum mai avem una şi o să mai avem în 2020 una”, a spus Adrian Şonka, specialist al Observatorului Astronomic Bucureşti.

La Galaţi, norii au fost şi mai deşi decât la Bucureşti, iar eclipsa nu a fost deloc vizibilă.

Fenomenul s-a încheiat la ora 13 şi 10 minute. În România, o eclipsă totală de soare va fi vizibilă abia pe 3 septembrie 2081.

Trei minute de întuneric în plină zi

În schimb, localnicii şi turiştii din Insulele Feroe au avut toate motivele de bucurie. A fost locul, dar şi vremea pentru a urmări evenimentul. Teritoriul aflat sub administraţia Danemarcei a fost lăsat în întuneric câteva minute, în momentul culminant al eclipsei, când luna a acoperit cu totul astrul, spre bucuria spectatorilor.

Insulele Svalbard, teritoriu administrat de Norvegia şi situat în apropierea Cercului Polar, a fost un alt loc foarte bun de unde a putut fi urmărită eclipsa. Mii de turişti au ajuns aici, în timp ce în alte state, oamenii au putut vedea doar parţial soarele acoperit - britanicii în proporţie de peste 90%, în timp ce spaniolii, de 70%.

Mii de oameni s-au adunat lângă Colosseum-ul din Roma ca să vadă cum Luna acoperă Soarele. Fenomenul a fost vizibil şi în alte capitale precum Berlin, Atena şi Belgrad.

Ruşii au avut parte şi ei de un fenomen spectaculos. E drept, de această privelişte s-au bucurat doar cei din nordul ţării.

Specialiştii spun că fenomenul a afectat şi comportamentul animalelor - cele nocturne au devenit mai active, iar celelalte s-au pregătit de somn. A fost cea mai mare eclipsă totală de Soare din ultimii 16 ani, iar următoarea va fi observată din vestul Europei peste doi ani.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri