FRAUDĂ DE 25 DE MILIOANE DE DOLARI. FBI, pe urmele unor hackeri din România

Data publicării:
27112012 20hackeri-35481

Gruparea, din care făceau parte 16 persoane, erau specializate în infracțiuni informatice, potrivit unui comunicat al DIICOT.Numărul persoanelor vizate, inițial 16, a crescut la aproape 25.

36 de percheziții au loc în municipiile Bucureşti, Braşov, Galaţi, Timişoara şi în judeţele Vâlcea şi Ilfov.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupării ar fi accesat ilegal mai multe sisteme informatice, ar fi sustras date confidenţiale sau nedestinate publicităţii și ar fi efectuat operaţiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică.

Învinuiții ar fi utilizat mai multe societăți comerciale, având ca obiect de activitate furnizarea unor servicii IT, pentru crearea și întreținerea unei infrastructuri informatice care să permită accesul fără drept, cu încălcarea măsurilor de securitate și cu scopul obținerii de date informatice, în sistemele informatice aparținând unor companii străine cunoscute, de tip benzinării sau magazine alimentare.

Membrii grupării ar fi interceptat fără drept date informatice nepublice între sistemele implicate în realizarea/autentificarea plăţilor cu cărţi de credit, cu ajutorul unor aplicații special concepute în acest sens, instalate fără drept pe sistemele informatice vizate.

„Conform instrucţiunilor aplicaţiei de interceptare, datele de identificare ale instrumentelor de plată electronice (cărţi de credit) capturate fie se salvau local și ulterior erau transferate, fie se retransmiteau automat pe servere dedicate sau în conturi de email, de unde erau ulterior descărcate în scopul transmiterii/vânzării către alte persoane ori în vederea contrafacerii și utilizării frauduloase a acestora”, potrivit DIICOT.

Astfel, spre exemplu, în perioada decembrie 2011 – octombrie 2012 prin intermediul unui ”magazin” virtual specializat s-au vândut 68.000 de carduri pentru preţul de 4 dolari pentru un card, profitul fiind de 270.000 de dolari.

În urma activităţii infracţionale desfăşurate de către învinuiţi au fost efectuate operaţiuni frauduloase cu 500.000 de instrumente de plată electronică, cu valoare totală de peste 25 milioane de dolari.

La sediul DIICOT vor fi aduse pentru audieri 20 de persoane.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI.

Patru timișoreni, acuzați de fraude de un milion de euro

Patru timișoreni sunt pe drum spre București și sunt acuzați de DIICOT că au provocat un prejudiciu de unmilion de euro, după ce ar fi spart siteuri și ar fi furat datele unor deținători de carduri bancare.

Tinerii au fost prinși și cu ajutorul FBI și autorităților din Australia. Datele de pe carduri erau trecute prin carduri false în Austria și ajungeau în Australia, unde erau scoși banii din conturi.Toți suspecții au lucrat la companii IT și s-au folosit de serverele lor.

Nu e prima dată când DIICOT colaborează cu FBI și alte autorități străine. Polițiștii care au descins la Timișoara spun că șeful rețelei a fost urmărit de autoritățile din SUA.

La Timișoara a avut loc și un incident. Una dintre descinderi a fost amânată, pentru că polițiștii au greșit adresa suspectului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri