Fraudă de 81 de milioane de euro. Șase directori de bănci au fost trimiși în judecată

Data publicării:
bani 3-25

Cele 56 persoane sunt trimise în instanță pentru a răspunde acuzațiilor de crimă organizată de natură economică și înșelăciune. Prejudiciul băncii, estimat la 81 milioane euro, ar fi fost creat prin acordarea unor credite cu acte false către persoane care nu puteau achita ratele stabilite.

Primele percheziţii au avut loc în noiembrie anul trecut, când procurorii DIICOT au dus la audieri zeci de persoane. Au fost arestaţi cei pe care anchetatorii îi banuiau că sunt liderii reţelei: fostul ofiţer de Securitate Dragoş Diaconescu şi asociatul său Daniel Ruse. Dragoş Diaconescu a fost eliberat câteva luni mai târziu. Judecătorii au decis să-i cerceteze în stare de libertate pe directorul fondului naţional de garantare a depozitelor bancare, Aurel Şaramet, şi pe vicepreşedintele BRD, Aurel Cercel.

Schema presupusei fraude, spun procurorii, era bine pusă la punct. Cineva înfiinţa o firmă şi solicita unei bănci un credit IMM garantat de stat, pe care apoi nu-l mai achita. Banca solicita atunci garanţia de la fondul naţional condus de Aurel Şaramet. Acesta, spun procurorii, dădea undă verde plăţii, deşi ştia că actele nu erau în regulă. Ar fi ştiut că dosarul trimis era fictiv doar directorii de sucursale, asociaţi cu Daniel Ruse. Despre această schemă ar mai fi ştiut şi Claudiu Cercel.

În decembrie 2012, procurorii au mai reţinut un rînd de suspecţi: pe Marius Locic şi Vasile Creştin, doi oameni de afaceri din Capitală. Alături de ei, au ajuns după gratii şi doi directori din BRD. Anchetatorii spun că Marius Locic strîngea bani prin această schemă pentru mituirea fostului senator Cătălin Voicu.

Locic a fost eliberat după 24 de ore, dar ancheta a continuat. Astfel, procurorii ar fi aflat că suspecţii obţineau garanţii false sau subevaluate pentru creditele solicitate, cu ajutorul unor notari şi evaluatori. 35 de societăţi comerciale folosite drept paravan ar figura în acte, mai spun investigatorii. Dosarul va fi judecat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

Comunicatul DIICOT

Un comunicat DIICOT informează: „Din cercetările efectuate în cauză se conturează suspiciunea rezonabilă că inculpaţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la o unitate bancară, pentru un număr de 33 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat.

În cauză sunt suspectaţi că au sprijinit activitatea infracţională un număr de 6 inculpaţi, având calitatea de directori executivi/ directori comerciali ai unităţii bancare, prin coordonarea procedurii de selecţie a firmelor, avizare pentru risc şi de aprobare a creditelor, deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale, dar şi funcţionari bancari  – 8 consilieri de clientelă şi  4 directori de agenţii  din cadrul unităţii bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare.

Membrii gruparii au beneficiat şi de sprijinul a doi evaluatori autorizaţi, suspectaţi că au întocmit  rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile, la sume depăşind valoarea reală, în vederea ipotecării bunurilor cu ocazia încheierii contractelor de creditare.

Contractele de garanţie ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate şi autentificate de către 3 notari publici, suspectaţi că supraevaluau bunurile, raportat la valoarea de piaţă şi la valoarea înscrisă anterior în contracte de vânzare - cumpărare încheiate cu privire la aceleaşi bunuri, actele astfel încheiate fiind utilizate ulterior de către membrii grupării în vederea obţinerii în mod ilegal a creditelor bancare.

Valoarea totală a prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională este de peste 81 milioane de euro.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a trimis dosarul cauzei Curţii de Apel Bucureşti".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...