Fraudă de peste 6 milioane de euro în domeniul asigurărilor de viață. Cinci şefi de la BCR Asigurări sunt cercetaţi

Data publicării:
perchezitii

ACTUALIZARE 10.00. Nouă filiale ale BCR Asigurări sunt percheziţionate. Acestea sunt din Bucureşti şi din şapte judeţe.

Procurorii lucrează de câteva luni de zile la acest dosar în care sunt implicați și șefii și reprezentanții unor firme de asigurări. Perioada în care a acționat această grupare este de aproximativ opt luni de zile.

Oamenii legii spun că se încheiau polițe de asigurare de viață, iar în ziua următoare, cei care încheiau aceste polițe răsumpărau o clauză suplimentară, primind din partea respectivelor firme de asigurări și o parte din bani.

Suspecții încercau prin drepturile salariale lunare să încheie o asigurare de viață cu un anume angajator, iar imediat se achita valoarea poliței de către angajator. Astfel, este vorba de o asigurare de viață pe care angajatul unei firme o încheia, angajatorul plătea o anumită sumă de bani lunar către un asigurator, iar după plata acelei sume de bani, persoana pe numele căreia a fost făcută asigurarea avea dreptul să ceară firmei de asigurări răcumpărarea acelei clauze suplimentare.

Prejudiciul adus statului de cei 44 de membri ai rețelei se ridică la peste șase milioane de euro. Aceștia au fost aduși la audieri.

Procurorii D.I.I.C.O.T. efectuează cercetări faţă de persoane cu atribuţii de conducere şi angajaţi în cadrul unei societăţi de asigurări, precum şi faţă de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, care sunt suspectate că au constituit un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor importante beneficii financiare în modalitatea sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor aferente unor drepturi salariale”, se arată într-un comunicat al instituției.

Procurorii DIICOT spun că modul de operare este unul inedit, „constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii),  urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de „răscumpărarea clauzei suplimentare” şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale.

După reţinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând în fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale, şi în acelaşi timp o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate”, spun procurorii.

Prin această metodă, salariaţii primeau o parte din indemnizaţia lunară cu eludarea plăţii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurator.

Percheziţiile domiciliare sunt efectuate în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa, Brăila, Bihor, Caraş, Cluj, Constanţa, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Maramureş, Neamţ,  Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.

Ionel Blănculescu: Fiscalitatea și taxarea mare pe forța de muncă conduce la elemente de inginerie financiară

„Este o acțiune foarte serioasă, existină la nivelul întregii țări, de o magnitudine mai rar întâlnită în România, ceea ce demonstrează o pregătire foarte bună a acesteia.

Pe de altă parte, trebuie să reținem că și mediul de afacere este confruntat cu o fiscalitate și o taxare foarte mare pe forța de muncă, ceea ce, iată, conduce la fel de fel de elemente de inginerie financiară.

O obligație a guvernului și a României este aceea de a reduce cât mai repede fisclitatea pe forța de muncă la un nivel de acceptabilitate la nivel economic, pentru că astăzi acest nivel este foarte ridicat”, a spus Ionel Blănculescu, consultant financiar și consilier al premierului Victor Ponta, prin telefon la Digi24.

Acesta a apreciat că reducerea fiscalității ar putea reprezenta tentațiile de a se organiza astfel de inginerii financiare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri