Sari la conținut

Fregatele Regina Maria şi Regele Ferdinand vor fi modernizate. Au sisteme la care alte țări au renunțat de 20 de ani

Fregatele Regele Ferdinand şi Regina Maria vor avea sistemele de senzori schimbate, iar tehnica de luptă va fi modernizată. Asta înseamnă că echipajele vor putea să se apere mai bine, dar şi să răspundă mult mai sigur ameninţărilor pe mare.

Pe fregate vor fi montate sisteme de comandă care în momentul unei lupte reale vor ghida armamentul cu mai multă precizie pentru distrugerea navelor inamice sau a altor ținte de pe mare, din aer sau de sub apă.

Actualele rachete de pe fregatele cumpărate de la britanici sunt depăşite, susţin analiştii militari, iar într-un război nu ar face faţă unei lupte directe.

„Sistemul P15 Termit, rachetele din dotare, este un sistem destul de vechi, în marina militară rusă a fost înlocuit încă de acum 20 de ani”, spune analistul militar Marian Zidaru.

Potrivit Ministrului Apărării Naţionale, cele două fregate vor intra în şantierul Midia anul viitor.

Prioritate pentru mine şi pentru Statul Major General şi pentru armată este, de anul viitor, să demarăm modernizarea flotei, cu toate componentele sale”, spune Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale.

Specialiştii susţin că investiţiile din armată nu sunt întâmplătoare şi vin contextul situaţiei tensionate din zonă, mai ales că la ultimul summit NATO din Ţara Galilor s-au impus noi standarde.

„S-a hotărât ca fiecare ţară membră NATO să achiziţioneze tehnică modernă şi să-şi mărească cheltuielile militare, deci sigur că nu e întâmplătoare şi că este generat de această situaţie din zona Mării Negre”, spune analistul militar.

Analiliştii militari susţin că modernizarea celor două fregate va costa peste 100 de milioane de euro, dar Ministerul Apărării nu a stabilit încă la cât se va ridica finanţarea. Fregatele au fost cumpărate de România în 2003. La momentul achiziţiei, navele aveau o vechime de 16, respectiv 15 ani şi fuseseră scoase din uz de către Royal Navy.