Fuga de la locul accidentului, fenomen în Capitală

Data publicării:
masina lovita accident rca asigurare shutterstock_643258105

Fuga de la locul accidentului a devenit un fenomen în Capitală. În fiecare an, mii de şoferi lasă în urme pagube sau victime grav rănite, deşi îşi riscă permisul ori chiar libertatea. „În astfel de momente, oamenii îşi arată adevărata faţă”, explică sociologii.

Precum şoferul din imagini procedează şi alţi mii de români, în fiecare an. Nu îşi asumă responsabilitatea, iar unii nu-şi recunosc nici vina, chiar dacă probele împotriva lor sunt covârşitoare.

Bogdan Toader, polițist sindicat Europol: Au fost situații în care și după prezentarea filmării cel vinovat a refuzat să recunoască faptul că el se afla în acea filmare.

Doar în primele nouă luni ale anului, în Bucureşti au fost peste 16.000 de şoferi care au fugit după ce au lovit alte maşini. Puţin peste 10.000 dintre aceştia au fost prinşi. În aceeaşi perioadă s-au înregistrat 431 de accidente cu victime şi au fost identificaţi 174 de vinovaţi.

În cateva ore, polițiștii îl pot găsi pe cel care lovește o mașină în parcare, asta doar dacă în zonă se află camere de supraveghere sau martori. În lipsa acestora, misiunea agenților de la rutieră devine aproape imposibilă.

Bogdan Toader, polițist sindicat Europol: Ai găsit o bucățică de bară și îi găsești seria și te ajută prin diverși dealeri auto să găsești marca exactă. Îl vezi la următoarea intersecție, îi vezi un traseu, unde s-a oprit.

Ce gândeşte un şofer care fuge de la locul accidentului pe care l-a provocat explică sociologii.

Dan Petre, sociolog: În acele momente, de panică și de tensiune, de regulă oamenii reacționează așa cum sunt ei de fapt. Nu mă vor prinde, mă bazez pe faptul că nu mă vor prinde. Probabil se uită așa împrejur: a, nu e nicio cameră, pot să mă duc. De regulă, cu cât paguba este mai mică, cu atât tendința de a pleca de acolo este mai mare.

Bărbat: Am găsit-o în parcarea de la job, lovită de un coleg de clădire. Au văzut colegii, au văzut ceilalți colegi.
Reporter: Dar el nu v-a spus?
Bărbat: A zis că urma să se întoarcă să-mi povestească despre incident.

Femeie: Asta e inerent în viața Bucureștiului. Toată lumea se confruntă cu probleme de genul.
Reporter: Cum ați găsit-o?
Femeie: Fără niciun bilețel, fără nicio scuză, pur și simplu.

Cei care fug de la locul accidentului şi lasă în urma lor persoane rănite riscă până la șapte ani de închisoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri