Furtul, sport național în România

Data publicării:
paduri

La fel de grav este şi că, în ciuda anchetelor demarate, rareori cei vinovaţi sunt pedepsiţi. Peste cazurile găsite se aşterne tăcerea, iar furturile continuă ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Furturile sunt la ordinea zilei în pădurile din Grinţieş, judeţul Neamţ. Localitatea se mândrea, în anii '90, cu aproape 20.000 de hectare de pădure. Odată tăiaţi, copacii sunt încărcaţi în maşini mari şi apoi duşi la prelucrat. Localnicii din zonă se feresc să vorbească.

În septembrie 2012, procurorii anticorupţie au descins la sediul unor firme din Grinţieş, dar şi la primărie şi la sediul local de poliţie. 18 persoane au fost reţinute pentru furtul de lemn.

Printre acestea, doi poliţişti, în frunte cu şeful de post, mai mulţi administratori de firme, dar şi primarul şi secretarul comunei.

După gratii au ajuns doar poliţiştii, un pădurar şi încă două persoane care se ocupau de tăierea copacilor.

Primarul recunoaşte că încă se mai taie ilegal. Poate undeva o pondere de 10% - 15% ar reprezenta tăierile ilegale”, spune Vasile Alecsandroaia, primarul comunei Grințieș.

Directia Silvică din Piatra Neamt a dat, doar în ultimii doi ani, aproape 300 de sancţiuni pentru tăierile ilegale de lemn. Cele mai multe furturi s-au înregistrat în comunele Ceahlău, Poiana Teiului şi Bicaz, dar şi în localităţile din Valea Bistriţei.

În judetul Neamt, munți întregi au rămas fără pădure. Numai în ultimii cinci ani s-au tăiat cateva mii de hectare. Nimeni nu știe o cifră exactă, iar autoritățile spun că nu mai pot controla acest fenomen.

În Constanţa, pe ruta Medgidia - Mircea Vodă, abia circulă trenurile în ultimul an. La fel ca în legenda Meşterului Manole, muncitorii CFR înlocuiesc zilnic piesele furate din panourile de semnalizare, iar noaptea acestea dispar.

Din cauza furturilor, tronsonul a fost declarat „cale liberă”. Adică, pe această porțiune nu există macazuri, iar trenurile circulă cu viteză mai mică de 50 de kilometri pe oră. Chiar dacă sunt prinşi, hoții sunt cercetaţi de cele mai multe ori în libertate, astfel că nimic nu-i împiedică să fure.

La Spitalul Judeţean din Timişoara, lupul este paznic la oi. Muncitorii firmei care se ocupă de reabilitarea termică a clădirii au fost surprinşi de camerele de suraveghere în timp ce furau din materialele de construcţie.

Şi un agent de pază, care ar fi trebuit să supravegheze depozitul, ar fi complice. Poliţia nu a deschis încă o anchetă.

Consiliul Judeţean Timiş ar trebuie să facă plângerea, dar deocamdată n-a făcut nimic. Lucrările costă 4 milioane de lei şi ar trebui finalizate până la sfârşitul lunii.

Citiți și:

Anchetă în cazul furtului de combustibil de la Braşov. Totul a pornit de la imaginile surprinse de o echipă Digi 24

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri