Gabriel Oprea nu mai e ministru de Interne. Șefia MAI, preluată de secretarul de stat Ilie Botoș

Data publicării:
ilie.botos agerpres 7593644 2

ACTUALIZARE 12:11. „Prin depunerea mandatului de către Victor Ponta, întregul guvern este demisionar. Vă informez că la comanda Ministerului Afacerilor Interne se află generalul magistrat Ilie Botoș” a spus Gabriel Oprea, după consultările de la Cotroceni.

UNPR – ca întotdeauna, în probleme de securitate națională – îl sprijină pe președintele României. I-am transmis domnului președinte Klaus Iohannis întreaga disponibilitate a UNPR atât în desemnarea primului-ministru, în desemnarea viitorului guvern. Suntem total de acord și susținem alegerile anticipate. Susținem stabilitatea României. Orice formulă pe care președintele Klaus Iohannis – în dialog cu partidele politice, cu delegații din stradă ai poporului român – o va dori, va fi sprijinită de UNPR. Mă refer la prim-ministru, formula de guvern”, a adăugat Gabriel Oprea.


Gabriel Oprea a declarase, ieri, la Palatul Parlamentului, că nu va face parte din niciun Guvern, dar a precizat că UNPR va intra la negocieri pentru a face parte din viitoarea echipă guvernamentală.

„Eu, personal, nu voi mai face parte din niciun Guvern și este normal să fie așa, sunt solidar cu Victor Ponta, ne-am dat demisia, suntem o echipă guvernamentală. UNPR-ul nu-și schimbă cu nimic politica, rămâne un partid unit și care se ține de cuvânt. Partidul va intra în negocieri pentru a face parte din viitoarea echipă guvernamentală”, a explicat Gabriel Oprea.

Ilie Botoş este secretar de stat în Ministerul de Interne din martie 2014. Anterior a fost procuror militar în cadrul Secţiei Parchetelor Militare – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ilie Botoș / FOTO: Agerpres

Informații importante din CV-ul noului șef al MAI, Ilie Botoș:

  • Martie 2014 - secretar de stat în Ministerul de Interne.  

  • Secţia pentru procurori a CSM a aprobat cererea MAI de detaşare a lui Ilie Botoş în funcţia de secretar de stat în MAI.

  • Detaşarea lui Ilie Botoş, procuror militar în cadrul Secţiei Parchetelor Militare – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a făcut pentru o perioadă de 3 ani.

  • februarie 2013 - secretar de stat la Cancelaria fostului prim-ministrului Victor Ponta

  • 2 august 2012 – generalul Ilie Botoş a fost numit şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), de către ministrul Apărării de atunci, Corneliu Dobritoiu.

  • Generalul Ilie Botoş deţinuse funcţia de adjunct al directorului general al DGIA, generalul Gheorghe Savu.

  • a intrat în magistratură în 1990, la Judecătoria Alba Iulia, apoi a devenit procuror militar în cadrul Parchetului Militar Cluj.

  • 1999 - a fost numit şef al Parchetului Militar Cluj.

  • 2002 a fost trecut în rezervă colonel magistrat şi chemat la Bucureşti, unde a fost numit adjunct al procurorului general al Parchetului Naţional Antricorupţie Ion Amariei.

  • 2003 a fost propus procuror general.

  • 21 iunie 2006 - şi-a dat demisia din funcţia de procuror general al României, ca urmare a fugii din România a lui Omar Hayssam (condamnat în lipsă la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea a trei reporteri în Irak).

  • Fuga lui Hayssam a generat, pe lângă demisia generalului magistrat Botoş, şi demisiile a trei şefi de servicii secrete.

  • din 2006 lucrează până în 2008 în MApN ca şef al Direcţiei Legislaţie şi Asistenţă Juridică.

  • 2008 - 2009 a fost consilierul ministrului Apărării, pe atunci Mihai Stănişoară.

  • ianuarie 2015, Ilie Botoş a primit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Ofiţer, cu însemn pentru militari, în semn de apreciere pentru rezultatele obţinute în activitatea profesională şi înaltul profesionalism dovedit în îndeplinirea misiunilor încredinţate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri