GALERIE FOTO VIDEO. 17.000 de manifestanți în București și în țară, în a treia zi de proteste

Data publicării:
universitate bogdan buda

FOTO: Bogdan Buda

Au fost peste 10.000 de oameni în Capitală, în a treia zi de proteste, în Piaţa Universităţii. Mesajele lor au fost multe şi diverse, de la modificarea legii electorale, demiterea Avocatului Poporului, limitarea numărului de mandate pentru parlamentari, până la alegeri anticipate sau chiar eliminarea partidelor. Mesajul principal, însă, a fost același: curăţarea de corupţie a întregii clase politice.

Primii protestatari au început să se strângă în Piaţa Universităţii în jurul orei 18.00. În doar jumătate de oră, au blocat traficul. 

În jurul orei 19 se strânseseră peste 2.000 de oameni în Piaţa Universităţii. Revendicările lor, strigate sau scrise pe pancarte şi simple foi de hârtie, sunt diverse.

proteste 5 nov 11 - marius sfetea
proteste 5 nov 11 - marius sfetea

„DNA fii tare, vrem deratizare!”, scrie pe o pancartă.

„Oamenii de aici sunt revoltaţi că trăim într-o ţară în care Parlamentul este ticsit de puşcăriaşi, puşcăriabili, oameni anchetaţi pentru grave fapte de corupţie, şefi ai crimei organizate, acesti indivi zi vor să ne impună azi conducători”, explică un manifestant.

Cu câteva ore înainte de miezul nopţii, manifestanţii se întreabau cine îi va reprezenta vineri la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

E un mister cine va reprezenta strada. Avem nevoie de trei lucruri ca să învingem sistemul: sunt înscrise într-un singur cuvânt: DAC - demnitate, adevăr, conștiință. Putem merge mai departe dacă le avem. (...) Suntem aici pentru că piața, strada trebuie să își aleagă reprezentanți din toate domeniile. Aici trebuie să existe o voce comună și specializată”, spune Dragoş Slăvescu, medic specialist chirurgie plastică şi reparatorie.

Între timp, protestatarii strigă: „Să vă fie frică, ţara se ridică!” sau „Vrem oameni noi, nu tot pe voi!”

Un bărbat este lângă un copil. „Dacă ne uităm la el (la copil – n.r.), aș vrea ca el să trăiască într-o societate curată”, spune protestatarul. „Mi-ar plăcea să vină un moment t-0 în care toți cei ce știu că sunt murdari să se retragă”, mărturisește el.

Numărul manifestanţilor a continuat să crească şi la ora 22 a depăşit 10.000. S-a cântat imnul, s-a strigat, s-a discutat, s-a dezbătut, iar încet-încet rândurile s-au împuținat.


ORA 00:04 Doar câteva zeci de persoane au mai rămas în Piața Universității din cei 10.000 de manifestanți strânși în cea de-a treia zi de proteste. Circulația s-a reluat.

ORA 23:00 Au mai rămas în jur de 3.000 de manifestanți în Piața Universității. Au fost foarte multe hârtii, manifeste, revendicări pe care manifestanții le-au formulat spunând că vor să le înmâneze președintelui. Peste o oră, expiră termenul până la care Administrația Prezidențială a anunțat că așteaptă e-mailurile cu datele reprezentanților Pieței cu care șeful statului ar vrea să stea de vorbă.

ORA 22:17 Radu Ștefan ne trimite pe adresa de e-mail „niște revendicări din stradă”:

ORA 21:30 Sunt 17.000 de protestatari în București și în țară.

ORA 21:25 Sunt 10.000 de protestatari în Piața Universității.

ORA 20:50 Câteva sute de mailuri au sosit la adresa pusă la dispoziție de Administrația Prezidențială.

Vă prezentăm unul dintre ele, care a fost transmis și redacției Digi24:

„Bună seara domnule președinte (sau cine citește acest mesaj, salut)

Mă numesc Damian Irimescu, sunt din Craiova și fac parte din tinerii ce au ieșit, și vor ieși în continuare, în stradă. Am auzit cererea dumneavoastră și v-am înțeles ceea ce doriți. Felicitări, este un pas important într-o democrație transparentă și liberă. Totuși ați întârziat 1 an de zile, dar nu-i nimic, timpul nu este pierdut!  Cred că este foarte greu să ne alegem un reprezentant din mulțime, toți merităm dreptul de a sta față-n față cu dumneavoastră și să vă spunem doleanțele, nu credeți? Cel mai bine și luați-o ca un sfat vă rog frumos, este să vă uitați pe această platformă, unde toate doleanțele noastre sunt trecute și votate de către noi, numiți-o „Parlamentul Virtual al Poporului Român”.

Toate ideile votate și dezbătute le puteți regăsi aici:

https://cevremcolectiv.yrpri.org

În ideea că, veți lua în considerare acest email, vă rog, de fapt vă implor, luați aminte la cererile poporului ca v-a ales!

Vă mulțumesc. Cu stimă DAMIAN IRIMESCU”.

 

ORA 20:34 Sunt 9.000 de protestatari la București, în jur de 13.000 în toată țara. Oamenii strigă „Alegeri curate, nu anticipate!” și „Fără politică!”

ORA 20:14 Este blocat și bulevardul Elisabeta. Sunt mii de grupulețe de oameni, fiecare cu propriile idei pe care ar vrea să le transmită la Cotroceni. O coloană de circa 1.000 de manifestanți părăsește Piața Universității și se îndreaptă către Palatul Cotroceni.

ORA 20:00 Sunt 7.000 de protestatari în Piața Universității.

ORA 19:44 Sunt aproape 5.000 de oameni la Universitate.

ORA 19:22 Sunt aproape 4.000 de oameni în stradă la București.

Proteste sunt și la Băcău și Iași.

ORA 19:00, Piața Universității București. Sunt în jur de 2.000 de oameni în Piața Universității, o mulțime eterogenă, ca în fiecare seară. Revendicările sunt diverse, exact ca aseară. Cei mai mulți oameni sunt destul de circumspecți, de pildă, în a sta de vorbă cu jurnaliștii. Stau în expectativă și se simte că nu au lideri și că nu sunt organizați, transmite reporterul Digi24 Alice Iacobescu. „Oare cine face lista?” se întreabă unii dintre ei în legătură cu solicitarea președintelui de a sta de vorbă cu reprezentanți ai străzii, cu condiția ca prezența acestora să-i fie anunțată la o adresă de e-mail.

ORA 18:50 CONSTANŢA. Aproximativ 400 de persoane manifestează în fața Prefecturii și cer demiterea Parlamentului. Oamenii s-au strâns în jurul orei 18:00, iar protestul este autorizat de Primărie.

Sunt proteste și în alte orașe din țară - Pitești, Timișoara, Iași, Târgu Mureș.

ORA 18:42, BUCUREȘTI. Protestarii tineri încep să se certe cu cei mai în vârstă, în Piața Universității:


- Lasă, mă, nu are importanţă. Unde aţi fost voi?

- În 2012?

- Eu am fost şi în 2012.

- Tot tinerii au ieşit, stai cuminte!

- Stai, mă, liniştit, mă!

- Auzi, bă, unde am fost noi, auzi?!

 Un tânăr este nemulțumit:

- Au venit mafioţii bătrâni, Dincă şi alde ca el, să confişte acest miting. Să ne inducă în eroare pe toţi.

- Nu e păcat să vă certaţi?

- Dar nu ne certăm, noi ne dăm deoparte, nu avem treabă cu ei, noi suntem apolitici, nu avem treabă cu ei, ştim bine cine sunt.

Se strigă „Nu schimbăm un nume, schimbăm un sistem!”

Manifestant: Vă pot spune că piaţa o să îi înlăture pentru că oamenii nu se mai duc pe fentă.

Reporter: Există în piaţa asta nişte lideri cu care ar putea să vorbească preşedintele?

Manifestant: Da. Sigur că da. Sunt o grămadă de tineri competenţi, capabili să discute, să vorbească. Ei o să se ridice dintre noi, nu este momentul. Nu vor să se afirme deocamdată.

- În 2012 aţi participat?

- Sigur că da, sigur că da. Am fost printre primii care am participat în 2012, care am forţat baricada şi am ieşit pe mijlocul străzii.

Protestatar: Bun.

Alt protestatar:Vrem dizolvarea clasei politice în totalitate, nu mai vrem politicieni, nu mai vrem parlamentari, nu mai vrem partide. Vrem democraţie participativă, adică meritocraţie, poporul să voteze legile. Ei să ni le propună şi poporul să le voteze. Deci, meritocraţie, nu mai vrem partide.

Sunt Constantin Viorel Dănuţ, unul dintre liderii adevăraţi, nu plătiţi de Soros....

- Dumneavoastră veţi merge la Cotroceni?

- Ce va alege strada. E devreme să vorbim. Asta e democraţie adevărată.

- Se vor duce ONG-urile.

- Să se trimită consilierii în stradă, teleconferinţă, să vină aici, să îşi pună biroul şi oamenii o să îşi spună doleanţele. Nu mai vrem interlopi, nu mai vrem mafioţi!

- O să coboare. Este o slugă umilă.

- Nu merge nimeni din Piaţă, o să vină dânşii în piaţă.

- O să vină la popor aici. Poporul nu intră în casă până dânşii nu vin aici.

- Nu dorim guverne împărţite în două clase de mafioţi şi interlopi!

O fetiță are o pancartă în brațe: „Mor îngerii în spitale, dracii dansează în catedrale!”

Două femei încep să se certe:

- Se poate, vedeţi că se poate? Lăsaţi-ne pe noi să luăm cuvântul atunci!

- Nu vă opreşte nimeni!


ORA 18:25 Bulevardul Magheru a început să fie blocat în jurul orei 18:27, când în zonă s-au strâns în jur de 1.000 de persoane, care strigă „Colectiv”, referire la numele clubului unde s-a petrecut incendiul soldat cu 32 de morți, o tragedie care a declanșat toată această emoție colectivă.

Este pentru a treia seară la rând când au loc manifestații, după ce, după prima seară de proteste premierul Victor Ponta și-a dat demisia, iar miercuri, în a doua seară de acțiune, au avut loc astfel de evenimente în toată țara și s-a înregistrat un număr-record de oameni în stradă - peste 70.000, fără precedent de la mitingurile și manifestațiile anului 1990.

Președintele Klaus Iohannis, care a declanșat procesul de consultări pentru formarea unui nou guvern, a comunicat, joi, că vrea să asculte și vocea străzii și-i așteaptă pe manifestanți să-i transmită pe mail, până la miezul nopții, lista cu reprezentanții lor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri