GALERIE FOTO VIDEO. Diaspora: România nu se repară doar cu niște demisii

Data publicării:
protest dublin - roxana todea 1

„Afară, afară cu mafia din ţară! Afară, afară, cu mafia din ţară!”

Acesta a fost mesajul transmis de cele câteva zeci de români adunaţi în faţa reprezentanţei diplomatice a României la Madrid. Cu bannere şi cu pancarte, oamenii şi-au spus nemulţumirile, dar au avut şi cuvinte de speranţă pentru ceea ce se întâmplă în ţară.

- Eu sunt bucuroasă că România s-a trezit. Sper să continue cu protestele şi sper să se ajungă la o soluţie pentru că nu se mai poate.

- Ce v-aţi aştepta să se întâmple în România în perioada următoare?

- Ca românii să fie ascultaţi - asta îmi doresc - şi să se vină cu soluţii reale nu cu soluţii pentru politicieni pentru că pe politicieni nu-i interesează de români şi de soarta românilor.

Şi la Paris, zeci de români au fluturat tricolorul şi le-au trimis cuvinte de încurajare celor de acasă.

- Diaspora poate doar să-i motiveze pe românii din ţară ca să iasă în faţa guvernului. Atât. Noi nu putem altceva decât să simţim împreună cu ei, să vadă acest lucru pentru că suntem o Românie unită, pentru că încă suntem o Românie unită.

„Românii din Paris au continuat protestele şi o săptămână după tragedia care a avut loc în clubul Colectiv şi mai virulenţi parcă. Aceştia au venit din nou înarmaţi cu pancarte, cu steaguri şi au susţinut că nu se lasă impresionaţi de întâlnirea care a avut loc între societatea civilă şi preşedintele Klaus Iohannis. Ei vor o schimbare adevărată, o ţară nouă în care să se întoarcă fericiţi”, relatează Sebastian Perju, corespondent Digi24 în Franţa.

De cealaltă parte a canalului Mânecii, la Londra, alte sute de români au demonstrat în faţa Consulatului României şi a Institutului Cultural Român din capitala britanică.

Zeci de români s-au adunat şi în faţa reprezentanţei diplomatice a României la Berlin. Oamenii au aprins lumânări în faţa ambasadei, în memoria celor care au murit în urmă cu o săptămână şi s-au rugat pentru vindecarea celor răniţi.

Aceeaşi mobilizare şi la Torino. Aproape şase sute de români s-au adunat în faţa consulatului din oraşul italian.

Manifestanţii au aprins lumânări în memoria celor care au murit în incendiul de la clubul Colectiv şi s-au rugat pentru cei care se zbat acum între viaţă şi moarte. Pentru politicieni, mesajul lor a fost unul simplu: vor reformarea clasei politice actuale pe care o consideră vinovată pentru faptul că au fost nevoiţi să caute o viaţă mai bună departe de ţară. 

„Vă scriu pentru a va informa că diaspora se mobilizează în spirit de solidaritate cu cei de acasă. În această seară, începând cu orele 18:30, ne-am adunat în fața clădirii Ambasadei din Regatul Norvegiei (Oslo) drept urmare a incendiului din clubul Colectiv. În același timp, ne-am manifestat revolta față de corupție și clasa politică română. Funcționarii Ambasadei ne-au ignorat complet, apelând la poliția locală pentru a se asigura că nu staționăm pe partea pietonală aparținând Ambasadei. Au fost prezente peste 100 de persoane”, ne-a scris Mălina Bulai, care ne-a trimis și câteva fotografii. 

Au fost numai câteva exemple de orașe în care românii au arătat că sunt conectați cu evenimente din țară. În realitate, pretutindeni unde există o comunitate de români a existat și un semn de solidaritate. Vă invităm să urmăriți o galerie foto cu imagini transmise de telespectatorii Digi24 din diaspora.

protest madrid-1
protest madrid-1

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri