GALERIE FOTO VIDEO. Glasul străzii, seara a patra. Proteste și comemorări

Data publicării:
proteste 5 nov 4 - marius sfetea-1

A fost a patra seară în care protestatarii au blocat Piața Universității din București. De această dată, în număr mai mic, în jur de 4.000. În schimb, mesajele parcă au fost mai multe și mai diverse. O manifestație care a început ca un gest de solidaritate cu supraviețuitorii s-a transformat într-o revoltă care a dus la căderea Guvernului și continuă ca un protest față de tot ce merge prost în România: de la infrastructură, școală, sănătate, până la politică și Biserică.

Frigul de afară nu i-a împiedicat pe bucureşteni să iasă şi astăzi în Piaţa Universităţii. Printre participanţii la manifestaţia din Piaţa Universităţii au fost şi supravieţuitori ai cumplitului incendiu din clubul Colectiv. 

Chiar dacă s-au strâns în număr mai mic decât în celelalte seri, vocea străzii s-a auzit la fel de tare. La o săptămână de la tragedia din clubul Colectiv, oamenii sunt încă afectaţi de moartea celor 32 de persoane. Cu mic cu mare, toţi dau vina pe clasa politică şi spun că din cauza corupţiei generalizate s-a ajuns în această situaţie. În plus, oamenii îl cheamă în piaţă pe preşedintele Klaus Iohannis pentru a le asculta nemulţumirile.  

colectiv lumanari - ziua 4-1- bogdan buda-1
colectiv lumanari - ziua 4-1- bogdan buda-1

„Corupția ucide, corupția ucide” - au strigat manifestanții, preluând o sintagmă lansată de președinte.

Pentru a patra seară la rând, bucureşteni de toate vârstele au ieşit în stradă ca să-şi strige nemulţumirile. Printre ei, mulți copii, unii chiar bebeluși.

„L-am scos și pe el să vadă cum arată protestul și să vadă și el practic cum... Știi că la piață mergi să iei diverse. La piața asta mergi să iei demnitate!”, explică un tătic.

- De ce ai venit tu aici în piaţă? întreabă reporterul o fetiță.

- Am venit aici pentru că pentru mine contează țara mea și vreau să lupt să fie mai bine condusă. Am vrut și eu să stau aici cu poporul meu, spune copila.

- Eu am venit pentru ca să ne zicem opiniile, explică o altă fetiță.

- Şi care e opinia ta? întreabă reporterul.

- Opinia mea e să îngrijească mai bine spitalele.

- Te-ai gândit la oamenii care au fost vineri seara în clubul Colectiv?

- Da. M-am gândit la ei si mi-a parut foarte rău de ei.

Protestatarii aşteaptă ca preşedintele să-şi ţină promisiunea şi să vină în mijlocul lor.

„În calitate de angajat al nostru, plătit din banii noştri, domnul Iohannis, în interesul lui de a ne servi interesele, trebuia să se deplaseze în piaţă şi să discute cu noi”, spune un protestatar nemulțumit.

„Ar fi interesant să vedem cum o să vină. Deghizat, aşa cum este? Părerea mea e că mai bine îşi trimite consilierii şi oamenii de încredere ca sa stea de vorba cu noi”, opinează un altul.

- E greu să dai lideri în câteva ore, e o nebunie să ceri lider în câteva ore, acum e adevărat că e la fel de nebunie să-i dai jos pe toți, spune un tânăr.

- Crezi că se va ajunge să avem o clasă politică şi o societate în care să putem trăi fără să ne îngrijorăm? întreabă reporterul.

- Da, există oameni foarte valoroși în țara asta, eu cunosc oameni din toate domeniile, toți cunoaștem, spune tânărul, cu multă convingere.

Demonstranţii spun că vor continua protestele, până când le vor fi îndeplinite toate revendicările.

La Catedrala Neamului mare se lucrează non-stop, bani irosiţi, când am putea să-i investim în alte valori cum ar fi şcoala, spitalul, autostrada”, spune un tânăr care a scris pe un carton un „to do list”.

Voi ieși până când toată clasa penală politică va pleca acasă”, promite un manifestant. 


În jurul orei 19:30, aproximativ 1.000 de oameni se aflau în Piața Universității, iar circulația pe Magheru deja era blocată. Oamenii au diverse scandări, dar predominant se strigă „Colectiv, Colectiv”. Ei ar intenționa în jurul orei 21:00 să meargă spre Piața Unirii, unde se vor întâlni cu alte grupuri de tineri, pentru a merge împreună către clubul Colectiv și a comemora evenimentul tragic care se petrecea în urmă cu o săptămână în jurul orei 22.30.

Nu ar fi de mirare dacă și președintele Klaus Iohannis ar veni să asculte vocea străzii. „Am primit multiple invitații de a merge în Piață și le-am promis că voi merge, dar nu voia anunța nici ora și nici ziua, pentru că nu vreau să fac un eveniment media, ci vreau să merg să vorbesc și eu cu oamenii simpli, din piață, să-mi spună ce așteaptă de la mine”, a declarat, vineri, președintele Klaus Iohannis.

VIDEO. Comemorare cu angajamente la clubul Colectiv. Preot: „Ajunge cu bacşişul, cu pilele!”
VIDEO. Clopotele au bătut simultan la toate bisericile din Capitală la ora tragediei de la Colectiv

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri