Gazul din gunoi poate scăpa România de importuri

Data publicării:
centrale biogaz

10% din consumul total de gaze al Europei ar putea fi obţinut din transformarea deşeurilor în energie. România ar putea ca în următorii cinci ani să ajungă la 600 de megawați instalaţi în astfel de centrale. Este echivalentul puterii unui reactor nuclear de la Cernavodă.

Vom micşora costurile noastre şi importurile de gaz natural cu peste 150-200 de milioane de euro. Rezolvă problema pe plan local şi oferă independenţă energetică”, spune Ilias Papagiorgiadis, preşedintele Asociaţiei Române de Biogaz.

„Aveţi o cantitate uriașă de deşeuri care nu sunt procesate. Ar trebui să faceţi asta nu pentru că Uniunea Europeană vrea sau decide într-un anumit fel, ci pentru voi înşivă. Este resursa noastră, ţara noastră, producţia noastră”, spune Attila Kovacs, director în cadrul Asociaţiei Europene de Biogaz.

În prezent, România are mai puţin de 10 centrale care produc ori merg pe biogaz. Ar mai avea nevoie de cel puţin încă 100 ca să producă un miliard de metri cubi de gaz, ceea ce i-ar permite să scape de importurile din Rusia, spun specialiştii.

La fabrica Vulcan, un cazan care va ajunge într-o centrală din Suceava este în lucru.

„Este în mod sigur o piaţă, este o piaţă importantă. Dacă începem să refacem producţia agricolă, vom avea inevitabil şi deşeuri”, spune Remus Vulpescu, director general Vulcan.

Guvernul a redus cota de certificate verzi pe care trebuie să o cumpere companiile care livrează energie către populaţie. De aceea, investitorii în astfel de centrale se plâng că afacerea nu mai rentează.

A apărut un surplus mare de certificate verzi pe piaţă şi există riscul să stai cu certificatul în buzunar şi să nu-l poţi vinde. Ceea ce înseamnă că nu îţi mai recuperezi banii”, spune Marius Suciu, directorul unei centrale de biogaz.

Sunt peste 100 de firme care spun că vor investi în astfel de centrale dacă statul le garantează un preţ fix pentru gazul şi energia produsă de ei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri