Gelu Duminică, sociolog, despre șeful Poliției din Bolintin Vale: Un „Spartacus” cu epoleți!

Data publicării:
Sociologul Gelu Duminica in studioul stirilor Digi24
Sociologul Gelu Duminică Foto: captură TV

Scene de o violență teribilă, petrecute la Bolintin Vale, în județul Giurgiu, au făcut înconjurul rețelelor sociale, joi seara. Un bărbat întins pe jos este lovit în mod repetat și înjurat de un polițist în civil. Mai mulți alți oameni de ordine sunt martori la întreaga scenă, dar nu intervin în niciun fel. Mai grav este că autorul violențelor este chiar șeful Poliției din Bolintin Vale. Chiar dacă între timp procurorii au anunțat că a fost deschis un dosar penal pentru purtare abuzivă, faptele dezvăluie o realitate socială gravă. Sociologul Gelu Duminică a declarat, joi seara, la Digi24, că incidentul de la Bolintin Vale reclamă o luare de poziție urgentă din partea ministrului de interne Marcel Vela.

Sociologul Gelu Duminică, unul dintre cei care a făcut publice aceste imagini, spune că nu are o explicație logică pentru ceea ce s-a întâmplat acolo. „Un om nu poate să facă asta. Se vede și pe imagini: oamenii erau întinși, în poziție culcat, cu mâinile la spate, încătușați. Erau vreo cinci. Să te urci efectiv peste ei cu bocancii și să le dai picioare în ficați pentru că ei sunt întinși la pământ, cu cătușele pe mâini, cu mâinile la spate - asta nu e lege! Eu nu știu unde scrie în legea României că trebuie să se întâmple așa ceva. Bun, au greșit, le-ai dat amendă, habar n-am, aplică legea! Pentru că legea este și pentru infractor, și pentru autoritate” - a declarat sociologul Gelu Duminică la Digi24.

„Pe șmecherii ăștia în uniforme îi vede cineva?”

„În momentul în care tu, autoritate, te comporți ca ultimul infractor, mai reprezinți tu legea? Care e diferența între ăsta și Spartacus? Adică ce a făcut șeful ăsta de poliție de acolo? Un Spartacus cu epoleți, asta este!” - a spus Gelu Duminică, făcând referire la porecla sub care este cunoscut Vasile Badea, una dintre persoanele care au participat, în ziua de Paști, la o bătaie în cartierul Rahova, urmată de violențe împotriva forțelor de ordine. Între timp, Vasile Badea a fost arestat preventiv.

„Lumea a fost oripilată de șmecherii din cartierele astea sărace. Dar pe șmecherii ăștia din uniforme, care cred că uniforma îi transformă în zei, care pot să distrugă vieți de oameni, îi vede cineva? Legea e una și pentru unul, și pentru altul. Eu sper din tot sufletul ca șeful ăla de la poliție să înfunde pușcăria, pentru că pentru ceea ce a făcut domnia sa este pasibil de pușcărie, este abuz de putere: de la trei luni la trei ani de pușcărie, zice Codul penal, articolul 248” - a arătat Gelu Duminică.

„Cred că e un om bolnav la cap și în stresul ăsta, dat de misiunile repetate, a cedat. Un om sănătos la cap, un om care înțelege să aplice legea, nu are cum să acționeze așa! Ceilalți stau și se uită: dă-i, mă, dă-i, mă! Cred că ar fi venit și ei să dea vreo două, dar ăsta era mai mare în rang și se simțea el mai bine atunci”- a continuat sociologul.

Gelu Duminică: La Hunedoara, incidentele se pare că au pornit tot de la un abuz al poliției

„Ce-o fi simțit nenorocitul ăla acolo, când își lua picioare în ficat? Asta este instituția publică românească care protejează? Și atunci puneți-vă în mintea la fel de lejeră a șmecherului ăluia gen Spartacus care zice: Vino, bă, și te răstorn! Pentru că din păcate, ei au fost învățați - oamenii din cartierele astea - că așa reacționează poliția la ei”, subliniază sociologul.

„La Hunedoara, la fel, cazul pe care toată lumea l-a diseminat se pare că a pornit de la un astfel de abuz: niște polițiști care au luat la picioare și i-au dat amendă unui om care coborâse să-și ia rufele de pe sârmă, din fața blocului. Și pentru că nu avea hârtie, i-au dat 2.000 de lei amendă. În momentul în care a venit soția lui să-i dea pantofii, că era în papuci, i-au mai dat și soției 2.000 de lei amendă și au început să le dea și bune bastoane pe spate. Oamenii, vecinii, au sărit și a început conflictul”, a povestit Gelu Duminică.

„Dacă comunitatea respectivă se unea și ataca, spre exemplu, poliția?” - se întreabă sociologul. „Sigur că nu e o soluție, dar gândiți-vă că oamenii ăia trăiesc în altă mentalitate”, punctează sociologul, care atrage atenția că acest cerc al violențelor riscă să se încheie cu morți. 

„Mâine s-ar putea să se întâmple cu tine, mă, aplaudacule!”

„Știți ce mă surprinde? Că sunt atât de mulți aplaudaci în momentul de față care spun: Bine le-a făcut, bă! Niște țigani nenorociți care trebuiau călcați în picioare. De ce? A încălcat legea, aplică legea! Nimeni n-o să le țină parte vreodată. Însă în momentul în care tu abuzezi de legea ta și-i calci în picioare pentru o chestie pe care nimeni nu o înțelege, nu putem să zicem: Da, mă, ce bine a fost, mă! Pentru că mâine, s-ar putea să se întâmple cu tine, mă, aplaudacule!” - a comentat Gelu Duminică, la Digi24.

Sociologul subliniază că este nevoie de o luare de poziție fermă din partea ministrului de interne, Marcel Vela. „În lipsa intervenției statului, valul de ură va deveni din ce în ce mai mare. Dacă mâine, de exemplu, nu o să vedem o poziție a ministrului Vela în care să spună: nu tolerăm astfel de chestiuni, ofițerul de poliție este suspendat... Apropo, știți că nu este suspendat nici acum? Nu este suspendat domnul șef de poliție-bătăuș-Spartacus-cu-epoleți! Este bine mersi, este în cercetare. Ce cercetare îți mai trebuie când ai imaginile astea? Aici e nevoie de intervenția statului, care să nu tolereze astfel de acțiuni, așa cum nu tolerează nici șmecherisme spartacusiene în Rahova!” - spune Gelu Duminică.

Ce mesaj dăm generației pe care vrem s-o creștem altfel?

„E utopic să credem că natura umană nu va găsi diferențe, va considera întotdeauna că unii sunt mai buni decât ceilalți. Însă acolo unde statul își impune regulile, astfel de lucruri sunt estompate. Nu există societate în lume în care rasism, discriminare să nu existe. Însă există niște reguli, pe care dacă nu le-ai îndeplinit, te-au luat zmeii. În Statele Unite se întâmplă astfel de abuzuri, oriunde, însă dacă apare o astfel de filmare față de o comunitate de afroamericani, spre exemplu, în care afroamericanul este jos, călcat în picioare, mâine, în stradă sunt 100.000 de oameni care cer demisia tuturor șefilor poliției! Dar la noi sunt aplaudaci, pentru că la noi, ura generează monștri. Și zice: Dă-i, bă, dracu', ce bine le-a făcut, ia, mă, nu mai faci și acuma live-uri? Dacă unu-i dobitoc nu trebuie să-i dai bastoane-n dinți! Pentru că trebuie să-l faci pe copilul lui să nu mai fie dobitoc. Ce văd copiii oamenilor ălora de jos? Cum or să crească? Cu respect față de poliție?! Sau cu mentalitatea „când vine polițistul, răstoarnă-l?”. Ce mesaj dăm noi generației pe care s-o creștem altfel? Că Poliția nu e instituția aia care te păzește, ci e aia care te încătușează, te pune jos și-ți dă picioare!”, a conchis sociologul Gelu Duminică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri