George Becali şi-a petrecut prima noapte după gratii. Nu are televizor în celulă

Data publicării:
becali strambandu-se -5513404-Mediafax Foto-Andreea Alexandru

George Becali s-a predat seara trecută la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ilfov. De acolo, a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei şI transferat, cu puţin înainte de miezul nopţii, la Penitenciarul Rahova. Parlamentarul a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare, în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale, în care este acuzat că a păgubit statul cu aproape un milion de dolari.

În această dimineață, George Becali s-a întâlnit cu avocatul său, iar fostul fotbalist Ionuţ Luţu,acum şoferul finanțatorului Stelei, a depus la prima oră o cerere de vizită din partea familiei.

Ionuţ Luţu a declarat că finanțatorul Stelei se simte bine.

Și avocatul său a confirmat că omul de afaceri s-a acomodat cu regimul de penitenciar. El a reconfirmat și că va fi formulată o cerere către Președinție pentru grațiere. Avocatul a stat o oră cu clientul său și a spus că au schițat o strategie. 

George Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină, cei trei condamnaţi în dosarul schimbului ilegal de terenuri, împart o celulă de 21 de metri pătraţi cel puţin pentru următoarele trei săptămâni, cât durează perioada de carantină impusă prin regulament noilor deţinuţi.

Au opt paturi la dispoziţie, însă nu şi un televizor. Acest mic inconvenient s-ar putea rezolva printr-o cerere la conducerea penitenciarului. Şi aici există însă restricţii - nu au voie televizor de ultima generație şi nici cu o diagonală mai mare de 54 de centimetri.

După prima noapte în penitenciar, cei trei au posibilitatea de a solicita sprijin din partea unui psiholog pentru a trece mai uşor peste şocul încarcerării.

La finalul celor 21 de zile de carantină, finanţatorul Stelei, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General, generalul Dumitru Cioflină, vor fi repartizaţi în celule diferite pentru a-şi continua detenţia.

Cei trei vor avea, cel mai probabil, un regim semideschis, întrucât pedepsele lor sunt mai mici de cinci ani de închisoare. Altfel spus, au dreptul să se plimbe în spaţiile deschise din penitenciar, să muncească în afara acestuia, iar în timpul zilei celule lor rămân deschise.

În ceea ce priveşte eliberarea înainte de termen, pe lângă posibilitatea graţierii, George Becali poate cere eliberarea condiţionată după ce execută minimum doi ani de închisoare. Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină, care au peste 60 de ani, pot cere eliberarea după ce execută cel puţin o treime din pedepse, adică opt luni de închisoare.

Cum a ajuns Gigi Becali la închisoare 

George Becali a primit trei ani închisoare, dar pentru că are 55 de ani, nu poate fi eliberat condiționat mai devreme de a-și ispăși două treimi din pedeapsă.

„Sunt trădat de statul român!”, a exclamat George Becali după aflarea sentinței.

În dosarul schimbului de terenuri cu MapN, George Becali, Victor Babiuc, fost ministru al Apărării, și Dumitru Cioflină, fost șef al Statului Major, au fost condamnați la câte doi ani închisoare cu executare. În cazul lui George Becali, pentru că mai avea o condamnare cu suspendare în dosarul sechestrării de persoane, pedepsele s-au contopit și a fost reținută cea mai mare dintre ele, astfel că a ajuns la trei ani închisoare cu executare.

Instanţa Supremă l-a condamnat pe George Becali la trei ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată. Sentința definitivă a fost dată după trei ani de termene, amânări şi recursuri.

Parlamentarul a aflat decizia în biroul său de la Camera Deputaţilor. Finanţatorul Stelei a anunţat şi că ia în calcul să dea în judecată statul român la CEDO, dar şi alte variante, inclusiv o cerere de grațiere adresată președintelui Traian Băsescu, pentru a-şi recâştiga libertatea.

Citiți și: 

 De la mărire, la decădere. George Becali și ambițiile politice

George Becali a făcut avere din imobiliare

George Becali şi-a construit notorietatea pe seama clubului Steaua

Demnitarii României care au ajuns după gratii

După ce a stat de vorbă cu jurnalițștii, a fost condus spre locuinţa sa din Pipera de Mihai Stoica, managerul echipei Steaua. Acolo a fost aşteptat de familie şi de mai mulţi apropiaţi.

Deputatul s-a predat la Poliţia Ilfov şi a fost dus în arest într-o maşină cu geamuri fumurii. Acolo au sosit şi Mihai Stoica şi Cristi Borcea, care i-au adus finanţatorului un pachet cu obiecte personale.

„E o execuţie. Atâta timp cât opt judecători de acelaşi rang, cinci te achită și trei te condamnă, cum poate să nu fie frustrant?”, a declarat Mihai Stoica, managerul echipei Steaua.

George Becali a fost condamnat după ce în anii 90 a făcut două schimburi de terenuri cu ministerul Apărării, în urma cărora statul a fost prejudiciat cu aproape 900 de mii de dolari. Ministrul Apărării de atunci, Victor Babiuc, şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină au primit pedepse de câte doi ani de închisoare pentru că au aprobat aceste tranzacţii. În cazul fiicei fostului ministru al Apărării, Ioan Babiuc, cercetată şi ea în acest caz, instanţa a dispus măsura achitării. În urmă cu un an, la completul de trei judecători de la Instanta Supremă toţi cei patru au fost achitaţi. 

George Becali mai este cercetat penal în două dosare - Valiza, un dosar vechi din 2008, în care este suspectat de dare de mită și care a ajuns în faza de apel, și unul mai nou, de o săptămână, Avicola Iași, în care este cercetat pentru înșelăciune și trafic de influență.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...