Sari la conținut

George Maior, după declarațiile lui Ion Iliescu: Nu s-au aprobat centre speciale CIA în România

 

 „Nu ştiu contextul în care domnul fost preşedinte al României Ion Iliescu a dat acest interviu şi dacă nu cumva există o decontextualizare a afirmaţiilor sale. E de analizat. Ceea ce pot să vă spun e faptul că nu s-au aprobat asemenea - vă daţi seama, ar fi ridicol - centre speciale despre care se discută în plan internaţional în România. S-au aprobat, într-adevăr, de către CSAT, elemente importante de cooperare, platforme de cooperare pe diverse domenii de importanţă pentru securitatea noastră naţională şi securitatea naţională a SUA, în colaborarea dintre servicii, în ceea ce priveşte contraterorismul sau contraproliferarea. Este cu totul altceva acest lucru. A aproba, şi este normal şi legal în stat deschiderea unei cooperări pe elementul contraterorist în acei ani, care s-a adâncit pe parcurs, devenind una dintre cele mai semnificative din lume, cooperarea în domeniul combaterii teorismului cu SUA sau în domeniul contraproliferării, sunt subiecte de interes pentru securitatea naţională a ambelor state. Nu s-au aprobat asemenea centre şi probabil că, fie domnul preşedinte Ion Iliescu a fost interpretat greşit, fie s-a decontextualizat această afirmaţie a sa în cadrul interviului”, a spus George Maior, la Adevărul Live, citat de Mediafax.

George Maior: Ar trebui să privim mult mai calm această chestiune

Maior a reamintit de comisia de anchetă a Parlamentului privind presupusele închisori CIA din România, care a desfăşurat „o activitate serioasă”.

Au fost depistate zboruri, sunt inserate în acel raport aprobat de Parlament toate aceste chestiuni. Pe de altă parte, având în vedere o anumită dezvoltare în mass-media, nu într-un raport oficial internaţional în legătură cu aceste centre - ştiu că există şi o investigaţie la nivelul Parchetului General în legătură cu această chestiune - deci lucrurile pot fi lămurite. Dar ar trebui să privim mult mai calm această chestiune, să nu o supradezvoltăm, mai ales într-un context destul de sensibil pentru securitatea naţională a statului român”, a menţionat George Maior.

Fostul director SRI a arătat că asemenea afirmaţii, fără evaluare factuală serioasă, pot creşte gradul de risc în ceea ce priveşte ameninţarea teroristă.Vă daţi seama că lumea citeşte şi vede asemenea declaraţii şi chiar mi-aş îngădui, din postura aceasta de cetăţean, de data aceasta, să atrag atenţia celor care discută despre aceste lucruri sau au fost în funcţii să fie foarte ponderaţi şi măsuraţi în afirmaţiile lor, pentru că ele sunt, vedeţi, interpretate în acest fel. Mai mult, e şi contextul geopolitic sensibil în care ne manifestăm acum, cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, Rusia, asemenea lucruri până la urmă pun o umbră în ceea ce priveşte credibilitatea statului român”, a mai spus el.

Ion Iliescu, pentru „Der Spiegel”: Am aprobat un sediu CIA în România

Într-un interviu acordat revistei germane Der Spiegel, fostul preşedinte Ion Iliescu admite că a pus la dispoziţia CIA un „sediu” în România, dar spune că autoritățile române nu s-au amestecat în activitățile serviciului american.

„Der Spiegel” comentează că fostul preşedinte român este „al doilea şef de stat care recunoaşte existenţa centrelor secrete de detenţie ale CIA după fostul preşedinte polonez Alexander Kwasniewski”.

În interviul acordat jurnalistului Keno Verseck, Ion Iliescu a povestit că în perioada de la sfârşitul anului 2002 – începutul lui 2003 „aliaţii noştri americani ne-au rugat să le punem la dispoziţie un sediu”. În calitate de şef de stat la acea vreme, Iliescu a aprobat cererea în principiu. De detalii s-ar fi ocupat fostul şef al administraţiei prezidenţiale şi consilier pe securitate naţională Ioan Talpeş, afirmă Der Spiegel.

Ion Iliescu, scrie revista, vorbeşte însă numai despre un „sediu”.