George Maior și-a dat demisia

Data publicării:
george maior digi2-2

Șeful Serviciului Român de Informații, George Maior, și-a dat demisia. Președintele Klaus Iohannis a acceptat demisia șefului SRI. 

Reamintim că George Maior a criticat decizia Curţii Constituţionale de a respinge aşa-numitele legi Big Brother şi a transmis un avertisment: dacă se va întâmpla o catastrofă, va şti cine se face vinovat.

Şeful SRI spune că sunt esenţiale pentru siguranţa cetăţenilor României, iar supranumirea lor drept „legi Big Brother” este greşită, pentru că toate au fost elaborate în aşa fel încât să respecte drepturile şi libertăţile omului.

Sper că nu se opune SRI-ului CCR, ci ea a considerat că există anumite elemente de neconstituționalitate. Din păcate, s-a creat un vid legislativ și în acest moment operăm pur și simplu cu celelalte mijloace pe care le avem la dispoziție . Dar e păcat să nu înțelegem ce înseamnă secolul XXI, tehnologia, evoluția sa din punct de vedere al amenințărilor. Există o răspundere și morală undeva în stat în legătură cu securitatea națională a cetățenilor. La momentul în care se va întâmpla o catastrofă, voi ști spre cine să arăt cu degetul”, a declarat atunci George Maior. 

Nu la fel de tranşant a fost în legătură cu spionii din presă. „Cum stau toate statele democratice europene. Ofițerul acoperit e o latură specială, o armă specială a oricărui serviciu de informații. Sarcina lui e să aducă informații de securitate națională pentru stat și cu asta basta”, a spus șeful SRI. 

În ceea ce priveşte agenţii secreţi infiltraţi în politică sau în magistratură, şeful SRI a dat asigurări că serviciul respectă legea, care interzice o astfel de dublă calitate.

Cezar Preda, deputat și membru în Comisia de Control a SRI, a declarat la Digi24 că plecarea lui George Maior este o mare pierdere.

Mihăiță Calimente, despre George Maior: „Nu înţeleg de ce a ajuns în această situație”

De asemenea, Mihăiţă Calimente, preşedintele Comisiei de Control SIE, a declarat la Digi24 că „de-a lungul mandatului la SRI, Maior a fost un tip discret”. „Interviurile pe care le-a acordat au fost puţine, tonul şi complexitatea angajării lui în polemici nu au existat sau cel puțin nu s-au văzut. Faptul că el brusc a intrat într-un conflict cu CCR şi cu alte instituții, cum ar fi din punctul de vedere al prim-procurorului sau al CSM în legătură cu legile pe care voia să le treacă, pe mine m-a surprins. Nu înţeleg de ce a ajuns în această situație, de ce a pornit acest scandal, de ce l-a și escaladat pentru că o parte din legi – cel puțin cea cu cartele pre-plătite, toți eram de acord că este un lucru normal”, a spus Calimente la Digi24. 

George Maior: România a fost tranzitată recent de zece adepți ai Statului Islamic

Șeful SRI a făcut declarații și despre terorism. Directorul SRI a spus într-un interviu televizat că fenomenul transferului de luptători este monitorizat cu prioritate de toate instituțiile care au responsabilități în domeniu, atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în România.

George Maior a mai spus că este informat personal despre tot ce se întâmplă pe teritoriul României, iar SRI a colaborat cu alte instituții și servicii pentru o bună monitorizare a situației.

George Maior: România este supusă unor riscuri de terorism 

El a adăugat că transferul de luptători este o mare problemă de securitate europeană și inclusiv România este supusă unor riscuri de terorism, asta deoarece numărul persoanelor care se alătură grupărilor teroriste din Siria este în continuă creștere.

Cine este George Maior

George Maior s-a născut în 16 noiembrie 1967, la Cluj-Napoca.

STUDII:

Universitatea Babeş-Bolyai Cluj NAPOCA, Facultatea de Drept, promoţia 1991

Universitatea George Washington, Washington DC, 1991-1992, Drept Internaţional şi Comparat

DIPLOME:

●Doctorat în Drept cu tema "Naţional şi european în jurisprudenţa Curţii Europene de la Strasbourg", nominalizată la Titlul MOST acordat de UNESCO în 1998.

●Master of Arts / Drept Internaţional şi Comparat;

SPECIALIZĂRI:

2001 - Colegiul Naţional de Apărare, Bucureşti.

Activităţi funcţii:

●Diplomat Ministerul Afacerilor Externe începând cu 1992;

●Însărcinat cu afaceri a.i. - Ambasada României din Irlanda - 1997-1999;

●Secretar de Stat şi Şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politică de Apărare - Ministerul Apărării Naţionale, dec. 2000;

●Ambasador Ministerul Afacerilor Externe, începând cu 2004;

2004-2006: Senator PSD de Alba, Preşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

La 25 septembrie 2006, preşedintele Traian Băsescu l-a nominalizat pentru ocuparea funcţiei de director al SRI.

La 3 octombrie 2006 comisia parlamentară de control al activităţii SRI a avizat favorabil cu 7 voturi "pentru" şi 2 "împotrivă" propunerea şefului statului ca senatorul PSD George Maior să ocupe funcţia de director al SRI.

La 4 octombrie 2006, în faţa plenului Parlamentului, a obţinut 285 de voturi "pentru" şi 123 "împotrivă" pentru numirea la şefia SRI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri