GERMANIA ALEGE. Ediție specială a „Jurnalului de seară”, în direct de la Berlin

Data publicării:
harta alegeri germania

Bern Fabritius, preşedintele Asociaţiei Saşilor Transilvăneni din Germania - primul cetăţean german originar din România care accede în Bundestag, în urma alegerilor generale din Germania desfăşurate duminică - a fost invitatul lui Cosmin Prelipceanu.

Cred că întodeauna este greu să devii deputat într-un parlament atât de important deoarece concurența este destul de mare. Cred că alegătorii și-au dat seama de importanța unei reprezentări a grupurilor care au imigrat în Germania în ultimii 30 de ani, care până acum nu au fost reprezentați. Din acest motiv, a fost foarte important acest pas”, a spus Bern Fabritius, într-o ediție specială a emisiunii Jurnalul de seară, de la Berlin.

Anneli Ute Gabanyi, politolog, originară din România, a afirmat făcând referire la situația economică din Grecia că țările care nu pot să se salveze să fie lăsate să iasă din zona euro, iar prin întoarcerea la moneda națională să-și recâștige competitivitatea.

România, dacă ar fi fost în euro după 2008-2009, ar fi în continuare îndatorată până aici și nu ar ieși din această cursă niciodată”, a spus Anneli Ute Gabanyi.

Deși au viziuni politice diferite, în privința sașilor din Transilvania care trăiesc acum în Germania, cei doi au spus că interesele comune îi unesc și sunt constructive, iar viziunea Germaniei este pro-europeană cu privire la acest aspect.

Șansa României este puntea pe care o are prin diaspora română, dar și prin minoritatea germană din România. Este o poziție aproape unică în relațiile europene. Funcția de punte pe care diaspora română și etnicii germani din România o joacă pune România într-o situație specială, care poate fi foarte benefică pe viitor”, a spus Bern Fabritius.

Mergem umăr la umăr dacă avem țeluri comune”, a mai spus deputatul CDU.

Șvabii bănățeni, sașii din Ardeal, toți etnicii germani din România, au interese comune, pe care dorim să le rezolvăm într-un mod foarte constructiv cu țara noastră natală și asta ne unește. Iar politicul german, la fel ca și politicul românesc, și-a dat seama de aceste oportunități”, a adăugat Bern Fabritius.

Anneli Ute Gabanyi: Dacă ceva populist s-a întâmplat în acest an electoral a fost discuția despre imigranții din România

Anneli Ute Gabanyi a caracterizat situația românilor care merg sau care vor să meargă la muncă în Germania, de la 1 ianuarie 2014, ca fiind „foarte controversată și controversabilă”, mai ales în problema romilor.

Găsesc tapajul care s-a făcut de către ministerul de interne german absolut nedrept și dacă ceva populist s-a întâmplat în acest an electoral a fost discuția despre imigranții din România. Peste 80% dintre românii care au venit în Germania, fie au fost muncitori sezonieri, fie sunt oameni cu profesii academice, care aici umplu niște goluri tot mai mari și tot mai vizibile într-o societate care nu numai că îmbătrânește, dar care în ultimii ani a dus o politică în domeniul educativ care este o rușine pentru un stat avansat cum suntem noi, fapt pentru care ne lipsesc anumiți oameni instruiți în anumite profesii și în anumite branșe”, a afirmat Anneli Ute Gabanyi.

Ea a mai spus că 0,23% din cetățenii români care merg în Germania primesc ajutoare sociale și că mult mai mulți oameni vin din alte țări.

Bern Fabritius a afirmat că Germania nu își dorește „șmecherașii” dar și că „romii din România sunt români”.

Dacă ne asumăm că românii, saşii, romii, toţi sunt români, atunci nu îi putem exclude când nu ne plac”, a spus deputatul.

Anneli Ute Gabanyi: România are un ambasador iscusit în Germania, dar are de luptat cu dificultăți mari de acasă

Anneli Ute Gabanyi este de părere că ambasadorul român la Berlin, Lazăr Comănescu, ca și cei dinaintea sa care au ocupat această funcție, are de luptat cu dificultățile care vin din România, care provin de la necunoașterea istoriei relației bilaterale dintre Germania și România.

România deşi a avut parte şi are de un ambasador foarte iscusit, Lazăr Comănescu, are de luptat cu dificultăți mari, care vin şi de acasă. Am avut întotdeauna impresia, faţă de toţi ambasadorii României cu care am lucrat, că le-a lipsit şi susţinerea de acasă în forma unei analize reale, realiste şi de fond a situaţiei din Germania şi a istoriei relaţiei bilaterale. Românii nici nu-şi dau seama care sunt punctele slabe ale Germaniei şi unde pot să-i rănească. Trebuie o pregătire diplomatică serioasă. Pledez pentru elaborarea unei colecţii de articole de cercetare ştiinţifice, făcute cu un scop precis, despre relaţia bilaterală România – Germania”, a declarat politologul.

Partidul pe care se baza Traian Băsescu şi care i-a adus simpatiile în Germania nu prea mai există, s-a făcut ţăndări. Cei doi protagonişti au fost rugaţi să formuleze un acord de coabitare de care se ţin din când în când, dar atmosfera din România este mai destinsă şi şi-au dat seama toţi protagoniştii, în afară de unul din USL, că interesul naţional al României există şi trebuie apărat”, a mai adăugat aceasta.

Din punctul de vedere al lui Bern Fabritius, catastrofa din 2012 în Germania în privinţa României a fost deficitul de credibilitate.

Este foarte important să se evite toate gafele politice care ar putea duce la un deficit de credibilitate”, a sfătuit preşedintele Asociaţiei Saşilor Transilvăneni din Germania.

Jurnalistul Emil Hurezeanu a completat că germanii au constatat singuri că românii au o problemă cu încrederea în ei înșiși.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri