Sari la conținut

Gheorghe Mencinicopschi: Nici carnivorism, nici raw-veganism, dar uneori trebuie să mâncăm mai multe legume şi fructe

Invitat în studioul Digimatinal, Gheorghe Mencinicopschi a făcut o trecere în revistă a originii şi efectelor aflatoxinei, cea mai recentă descoperire din alimentaţia de zi cu zi a europenilor. Directorul Institutului de Cercetări Alimentare a explicat că sistemul de siguranţă alimentară al Uniunii Europene este suficient de eficient încât să identifice la timp potenţialele ameninţări la sănătatea consumatorilor.

De asemenea, el deschide chestiunea contaminării încrucişate din frigider, dar şi a mielului de Paşte, ca subiect de sezon - cum trebuie cumpărat şi consumat.

Tot ce trebuie să ştim despre aflatoxină:

- Aflatoxina este un compus chimic rezultat din infestarea unor alimente cu o ciupercă, Aspergillus Flavus, mai popular mucegai galben. Prima sursă de aflatoxină descoperită au constituit-o arahidele.

- Compusul chimic nu dispare prin tratament termic, adică prin fierbere. Nu dispare nici măcar prin distilare – asta dacă am distila o băutură din mălaiul provenit din porumbul cu mucegai galben care produce aflatoxina.

- Doza nepericuloasă pentru om este apreciată la 1 nanogram/kilogram corp/zi, adică o miliardime de gram. Practic, nu ajungem să consumăm atâta lapte încât să atingem doza de toxicitate acută.

- În privinţa laptelui, poate fi mai periculos să îl cumpărăm de la producători din sate: într-un sistem industrial monitorizat poţi să detectezi o cantitate mai mult sau mai puţin periculoasă de aflatoxină. Nu acelaşi lucru poate fi făcut în fiecare familie care are o mică agricultură sau zootehnie de subzistenţă.

- Sistemul de siguranţă alimentară prezent în toate statele membre ale Uniunii Europene permite identificarea şi retragerea de pe piaţă în mod operativ a loturilor cu probleme, pentru că nu tot laptele, nu toată cafeaua şi nu toate arahidele sunt contaminate. Sistemul de alertă rapidă depistează de cele mai multe ori sursele alimentare cu probleme şi le retrage, de multe ori chiar înainte ca acestea să ajungă pe piaţă, la vânzare.

Lapte matern cu aflatoxină

- Atenţie: această aflatoxină se poate găsi şi în laptele matern. Arahidele contaminate, prima sursă de aflatoxină descoperită, nu au gust, nu au culoare sau miros schimbat şi nu scapă de toxină prin prăjire. Dacă mama mănâncă arahide contaminate şi alăptează, poate să intoxice şi laptele şi implicit sugarul.

- Aflatoxina este aşadar periculoasă pentru sugari, copii, bolnavi, bătrâni, persoane cu imunitate scăzută sau persoane cu ficatul contaminat deja cu un virus hepatitic B, C. Şi încă ceva: marii carnivori sunt mai expuşi efectelor nocive ale aflatoxinei decât decât cei care au un regim mai spre vegetarian.

- Sigur, nu încurajez nici carnivorismul, nici raw-veganismul. Omul este omnivor. Dar vine o vreme în care trebuie să mâncăm mai multe legume şi fructe.

- Nu trebuie să ne speriem nici de pesticide! Trebuie să continuăm să mâncăm legume şi fructe, pentru că beneficiile consumului de legume şi fructe, mai ales în stare proaspătă, depăşesc cu mult aspectele negative ale contaminării.

- În România funcţionează ceea ce se cheamă trasabilitatea alimentelor. Adică cel care pune pe piaţă un aliment este obligat să afişeze, pe lângă alte coordonate ale alimentului, şi ţara de provenienţă. În acest mod, putem face alegerea pentru un produs care provine din Uniunea Europeană, unde sistemul de control este bine pus la punct. Sigur, nici cele din afara UE nu ar trebui să prezinte pericol.

Contaminarea încrucişată din frigider

- Când punem carnea şi produsele care urmează să sufere un tratament termic deasupra alimentelor care nu vor suferi un astfel de tratament, poate apărea contaminarea încrucişată. De pildă, dacă aşezăm deasupra legumelor o bucată de carne, din aceasta se va scurge sucul de carne. Roşiile sau castraveţii nu vor fi fierte, aşa că eventualele substanţe din carne vor ajunge în salată.

- La fel, dacă tăiem o bucată de carne, cuţitul trebuie spălat înainte de a fi folosit pentru tăierea legumelor.

- Sunt studii care arată clar că, în frigider, situaţia igienei e atât de proastă, încât acesta conţine mai multe bacterii decât un colac de toaletă.

De sezon: cum cumpărăm şi cum consumăm mielul

- Când achiziţionaţi carnea tradiţională pentru masa de Paşte, trebuie ca mielul să aibă boticul şi picioarele la vedere, ca să fie clar că nu are nici dinţi de câine şi nici gheare.

- Carnea de miel e sănătoasă, dar şi aici trebuie să fim atenţi să nu fie un miel foarte mic, de 5-6 kilograme. Mai bine e să cumpărăm un miel de 14-15 kg. De ce? Carnea de miel foarte tânăr are foarte mult ţesut conjunctiv şi este foarte greu de digerat.

- În general, de orice vârstă ar fi animalul, carnea lui nu ar trebui decât degustată de cei care au hiperglicemie, pentru că poate declanşa un atac de gută.

Pe aceeaşi temă:

Modul în care gătim ne afectează sănătatea mai mult decât o fac toxinele depistate în alimente

Aflatoxină, dioxină, pesticide: sunt peste tot în alimente. Şi totuşi, ce mâncăm?

Medic specialist: Carnea de cal este extrem de preţioasă nutriţional

OMS a solicitat studii amănunţite care să demonstreze efectele substanţelor chimice utilizate la fabricarea alimentelor, cosmeticelor şi a produselor de curăţenie

Scandalul laptelui toxic se extinde. Există suspiciuni că şi brânza ar fi fost contaminată cu aflatoxină

Sucurile acidulate: otravă pentru organism

Obiceiuri nesănătoase: Mâncatul pe fugă şi lipsa lichidelor duc la îmbătrânire precoce

Obiceiuri alimentare care ne îmbătrânesc

Etichete: legume , miel , video , gheorghe mencinicopschi , aflatoxina , pestic

Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
prv_level, civicCookieControl, m2digi24ro, stickyCookie
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos nu doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CrazyEgg crazyegg.com Vezi politica de confidenţialitate
ce2ab, ce_login, ceac, sid, _ceir, is_returning, _CEFT, ceg.s, ceg.u, __ar_v4, __distillery, __zlcmid, __zprivacy, _ga, _gat, ki_r, ki_s, ki_t, ki_u, km_ai, km_lv, km_ni, km_uq, km_vs, kvcd, optimizelyBuckets, optimizelyEndUserId, optimizelyPendingLogEvents, optimizelySegments
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi aici politica noastră de cookie-uri și de prelucrare a datelor tale