Sari la conținut

Guvern: 13 august, zi de doliu național în memoria Reginei Ana

„În memoria personalității Anei de România,  Guvernul a declarat 13 august 2016 zi de doliu național. În această zi toate instituțiile, autoritățile publice centrale și locale vor arbora drapelul României în bernă. 

Drapelul va fi arborat în bernă și la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ, instituțiilor de cultură și misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, aeroporturi, porturi, gări și autogări, precum și ca pavilion pe navele și ambarcațiunile care navighează sub pavilion românesc. Aceeași obligație revine și persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau reședință.

De asemenea, posturile naționale de radio și televiziune, precum și instituțiile de cultură își vor adapta programul în mod corespunzător”, a transmis Guvernul României. 

Slujba de înmormântare a Reginei Ana oficiată în rit ortodox în fața noii catedrale de la Curtea de Argeș va fi una foarte scurtă, deoarece ceremonia principală, în rit catolic, va avea loc anterior la București. 

Trupul Majestăţii Sale va fi adus în ţară marţea viitoare, atunci când sicriul va fi depus la Castelul Peleş. Miercuri seara, va fi adus la Bucureşti, unde va fi depus în Sala Tronului din Palatul Regal. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 13 august, la Curtea de Argeş.

De asemenea, în biserica Mănăstirii Curtea de Argeş îşi dorm somnul de veci Regina Maria şi Regele Carol al II-lea. Locul a fost ales ca necropolă regală încă de pe vremea lui Carol I. Construcţia noii catedrala episcopale a început în aprilie 2013 şi ar trebui să fie gata, anul acesta, în luna octombrie.

În Curtea de Argeş vor fi anulate festivităţile dedicate Zilelor Oraşului, programate în jurul datei de 13 august, când va avea loc înmormântarea Reginei Ana.

Regina Ana a murit, luni, la ora 13.45 la un spital din Elveția. Majestatea sa ar fi împlinit 93 de ani pe 18 septembrie.

Citiți și: 
PORTRET. Regina Ana, femeia curajoasă care s-a căsătorit cu un rege proscris
Regele Mihai şi Regina Ana, o poveste de dragoste de aproape șapte decenii
Regina Ana va fi înmormântată la Curtea de Argeș, sanctuarul regilor României
Ambasadorul Marii Britanii: Sunt profund îndurerat de vestea trecerii în nefiinţă a Majestăţii Sale Regina Ana a României
Iohannis: Regina Ana, expresia celei mai distinse valori de decență, devotament și dragoste de țară
A murit Regina Ana