Guvernul a solicitat FMI extinderea cu încă două luni a acordului

Data publicării:
28012013 20ponta 20acord-46255

Premierul a motivat că a cerut această extindere pentru a putea prezenta rezultate cât mai avansate în ceea ce privește procedurile privind privatizarea companiilor de stat.

„Eu am cerut extinderea, pentru a finaliza partea de reforme structurale şi pentru a nu mai face totul în grabă, ca la Oltchim. Se finalizează listarea Transgaz, se avansează procedura de restructurare la Oltchim, e posibil să avem discuţii pentru o nouă licitaţie, se începe procedura pentru CFR Marfă. Decizia aparţine celor de la FMI. Dacă finalizăm cu bine acest acord, începem imediat negocierile pentru un nou acord de tip preventiv”, a subliniat Victor Ponta.

Victor Ponta a precizat că există un acord de principiu pentru extinderea acordului - care se încheie la 31 martie -, dar anunțul oficial va fi făcut de instituțiile financiare internaționale.

În aceste condiții, board-ul FMI ar urma să ia în discuție acordul cu România în luna iunie.

Victor Ponta a evitat să spună pe ce durată și-ar dori să fie semnat următorul acord cu FMI. „Să îl terminăm pe acesta, să începem negocierile și apoi vom vedea pe ce termen”, a declarat premierul Victor Ponta.

„Practic e o veste bună, pentru că România rămâne sub umbrela acordului cu FMI ceea ce ne permite să consolidăm rezultatele obținute, care țin de stabilitate, de cursul de schimb, de încrederea investitorilor, de rezultatele remarcabile în ceea ce privește costul la care Guvernul României se împrumută de pe piețele private”, a afirmat prim-ministrul.

România are în derulare un acord preventiv cu FMI şi UE în valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decât în caz de necesitate.

Actualul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, odată cu închiderea înţelegerii începute în 2009, şi urmează să fie finalizat în primăvara acestui an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri