Sari la conținut

Guvernul aprobă contribuţia României la Fondul voluntar al NATO pentru susţinerea Armatei Afgane, de 2,1 milioane lei

Fondurile necesare pentru plata acestei contribuţii se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Externe pentru anul 2016.

Conform unui comunicat al Guvernului, România şi-a exprimat disponibilitatea, alături de state Aliate şi partenere NATO, de a contribui la efortul comunităţii internaţionale pentru susţinerea Forţelor Naţionale Afgane de Securitate şi Apărare (ANSDF) cu o contribuţie anuală, aferentă perioadei 2015-2017, angajament reconfirmat la summit-ul NATO din Ţara Galilor (septembrie 2014). Acest sprijin contribuie la consolidarea capacităţii de acţiune a ANDSF în efortul de securizare şi stabilizare a acestei ţări.

Plata contribuţiei României pentru anul 2017, în cuantum de 500.000 USD, urmează să fie autorizată printr-o Hotărâre de Guvern distinctă.

La Conferinţa de la Bonn din 5 decembrie 2011, comunitatea internaţională s-a angajat să continue instruirea, echiparea, finanţarea şi dezvoltarea ANSDF după încheierea operaţiunii ISAF, începând cu anul 2015. Autorităţile de la Kabul s-au angajat, la rândul lor, să aloce din surse proprii 500 milioane USD anual pentru bugetul ANSDF, suma urmând să sporească gradual pe măsura creşterii economice a statului afgan.