Guvernul Cioloș a depus jurământul la Cotroceni. Klaus Iohannis: Vă felicit pentru curaj

guvern ciolos nou sergiu voicu.jpg 2

Foto: Klaus Iohannis Facebook

Actualizare 21.23 După ceremonia de predare a mandatului la Palatul Victoria, președintele Klaus Iohannis îi însoțește pe miniștrii din noul Cabinet la preluarea mandatelor la sediile ministerelor.


Actualizare 20.19. Dacian Cioloș și Klaus Iohannis au ajuns la Guvern, unde urmează să se desfășoare ceremonia de predare a funcției de la premierul interimar Sorin Cîmpeanu la noul premier, Dacian Cioloș. La Palatul Victoria se află și toți membrii noului cabinet.


Actualizare 19 31. Toți miniștrii au depus jurământul. Mesajul lui Klaus Iohannis:

Societatea se schimbă. Societatea românească s-a schimbat, are alte așteptări decât cea de acum 10 sau 25 de ani.

Se schimbă așteptările față de clasa politică. Dacă diferența dintre așteptări și realități intrăm în criză.

Mulți au vorbit despre criză, puțini au definit-o. S-au ținut cuvântări, s-a spus că nu am avut o criză guvernamentală, o criză parlamentară, nici măcar o criză politică.

Dar ce fel de criză avem? Avem cea mai gravă formă de criză - o criză de încredere a cetățeanului față de politicianul pe care l-a ales. Încrederea este lucrul cel mai de preț în politică, se câștigă greu, se pierde ușor.

Am vorbit cu liderii politici, cu oamenii din stradă, cu reprezentanții societății civile. Protestatarii mi-au spus că sunt nemulțumiți de clasa politică, politicienii mi-au spus că au înțeles, dar că politică fără partide nu se poate. Într-o democrație, nici fără popor nu se poate.

Dacă politicienii se îndepărtează de alegători apare o situație ca cea de azi. Constatăm o înstrăinare din ce în ce mai profundă între clasa politică și alegători. Așa am ajuns să propun un independent pentru funcția de prim-ministru, cu recomandarea de a pregăti un guvern independent politic. Este o șansă pentru România.

Partidele vor avea timp un an de zile să se reconecteze la alegători. Ar fi excepțional dacă partidele ar folosi această oportunitate, sa avem după alegerile parlamentare o clasă politică ce reprezintă fără discuție alegătorii.

Vă felicit pentru că ați primit un vot hotărât în parlament și pentru curajul de a prelua acest portofoliu. Nu va fi ușor. Politicienii vă vor spune că nu-i reprezentați. Este o eroare. Guvernul are toată legitimitatea, a primit-o prin votul din Parlament.

Acest guvern independent este un pas înspre clasa politică reconectată la alegători, pe care și-o doresc oamenii. Va dura un an de zile. Folosiți acest an din plin!

Un an e puțin în politică, dar e suficient pentru a guverna România bine, pentru a asigura un cadru foarte bun pentru alegeri și pentru partidele politice care vor să se reformeze.


Actualizare 19.05 Premierul desemnat Dacian Cioloș a depus jurământul. De asemenea, au depus jurământul și vicepremierii Vasile Dâncu și Cosmin Borc. Urmează ceilalți membri ai Cabinetului Cioloș.

Actualizare 19.00 Miniștrii Guvernului Cioloș sunt la Cotroceni, unde vor depune jurământul. Ceremonia a început cu Imnul Național al României.


Actualizare 16:43. Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţie a membrilor Guvernului României va avea loc în această seară.

„Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţie a membrilor Guvernului României va avea loc marţi, 17 noiembrie a.c., ora 19.00, în Sala Unirii a Palatului Cotroceni”, a anunțat Administrația Prezidențială.

Actualizare 16:10. „Nu am de ascuns lucruri atunci când trebuie să iau anumite decizii”, a argumentat Dacian Cioloș în legătură cu retragerea Cristinei Guseth de la conducerea Ministerului de Justiție. De asemenea, premierul a anunțat implementarea unui „mecanism nou” pentru a avea consultări și cu societatea civilă.

Actualizare 15:50. Dacian Cioloș le-a mulțumit parlamentarilor pentru votul de încredere.

Nu pot decât să vă mulțumesc pentru această încredere pe care ne-ați oferit-o, pentru mesajul pe care ni-l transmiteți referitor la mandatul pe care îl avem pentru acest an. Consider prin acest vot că ați înțeles și că ați acceptat ceea ce ne-am propus să facem, că ați acceptat deschiderea pe care am oferit-o pentru a face în așa fel încât această legitimitate pe care Parlamentul ales al României a transferat-o acestui Guvern de tehnocrați să se transforme în eficiență și în rezultate bune, care să redea încrederea cetățenilor României că actul guvernamental este pentru români și că că acest lucru ne poate ajuta să recâștigăm încrederea în noi și să mergem mai departe. Vă mulțumesc mult! Veți avea în Guvern un partener permanent și deschis”, a declarat Dacian Cioloș după votul de încredere primit de la 389 de parlamentari.


Actualizare 15:40. Guvernul Cioloș a primit 389 voturi „pentru”, alți 115 au votat „împotrivă”. Au fost două abțineri.

Actualizare 15:28. Votul s-a încheiat. Urmează numărarea voturilor, iar rezultatul să fie anunțat în câteva minute.

Actualizare 14:45. Urnele au fost aduse în plenul Parlamentului. Votul propriu-zis a început. Sunt prezenți 547 de parlamentari, iar pentru ca guvernul să primească votul de învestitură este nevoie de 274 de voturi „pentru”.

Actualizare 14:35. Dacian Cioloș a ținut un nou discurs de la plenul reunit al Parlamentului.

Actualizare 13:45. Liviu Dragnea și Alina Gorghiu au reiterat, de la tribuna Camerei Deputaților, că PSD și PNL vor vota pentru Guvernul condus de Dacian Cioloș.

Votul nostru nu va fi un vot în alb”, a avertizat președintele PSD.

Pe de altă parte, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că formația sa, ALDE, nu susține noul cabinet, în timp ce Kelemen Hunor a spus că UDMR va acorda votul de susținere guvernului Cioloș.

Votul va fi secret, cu bile, iar procedura ar putea dura până la două ore.


Discursul premierului desemnat Dacian Cioloș:

Sunt deplin conștient că așteptările sunt uriașe și vă asigur că eu și echipa mea vom face tot ce ne stă în putință pentru a le răspunde pe măsura mandatului nostru. Acest Guvern apare într-un context social și politic excepțional. Mi-e greu să încep acest cuvânt de deschidere fără să aduc tribut victimelor și familiilor victimelor tragediei de la clubul Colectiv. Gândurile noastre rămân alături de ele. România pe care vrem să o sădim e România lor. Tragedii precum cea de la Colectiv nu trebuie să se mai întâmple vreodată. Este datoria morală pe care trebuie să ne-o asumăm cu toții, de aceea împreună trebuie să înlăturăm cauzele acestei tragedii mai ales corupția”, a spus Cioloș în plenul reunit al Parlamentului, care va vota noul Cabinet.

El a adăugat că este un moment critic, pentru că încrederea în mediul politic, în autoritățile statului pare slăbită iar oamenii așteaptă acum mai mult decât oricând în ultimii 25 de ani o schimbare a felului de a fi administrat interesul public.

„Președintele și dumneavoastră, partidele politice, ați înțeles acest moment critic și de aici a izvorât mandatul acestui guvern. Programul propus de noi trebuie să răspundă acestei realități. Sarcina acestui guvern va fi de a crea cadrul necesar neutru din punct de vedere politic care să pună bazele acestor transformări structurale. Ne asumăm un set de măsuri concrete, limitate ca număr, dar cu impact și cu importanță sistemică”, a menționat Cioloș.

„Noi nu ne dorim și nu putem să înlocuim clasa politică. Democrația nu este posibilă fără oameni politici sau fără partide politice. Momentele în care se apelează la guverne formate din experți sunt excepționale. Noi nu putem guverna decât alături de forțele politice reprezentate democratic în Parlament. Sper să vă alăturați efortului nostru. Vom fi deschiși la proiectele și la propunerile și ideile dumneavoastră și vă asigur că vă vom asculta mereu cu atenție. Dorința mea și a echipe mele este de a crea premisele unui nou proiect de dezvoltare accelerată a României, egal cu potențialul uriaș al acestei țări și putem să facem acest lucru doar împreună, pentru că tot dumneavoastră, partidele politice, va trebui să fiți cei care veți continua să clădiți o țară care să dea speranță românilor”, a spus Cioloș, în plenul reunit al Parlamentului.

El și-a exprimat speranța ca proiectul său de dezvoltare a țării să îi facă pe cei plecați din România să își dorească să se întoarcă acasă.

„Dacă vorbim de acasă, acasă este într-un singur loc — aici, în România. Am purtat acest 'Acasă' în inimă în toți acești ani când am fost chemat să-mi exercit atribuțiile în afara țării și mă bucur că astăzi pot să-mi aduc, alături de colegii mei din guvern, modesta mea contribuție, pentru a face acest 'Acasă' mai bun, însă așa cum spune o vorbă înțeleaptă a lui Marcus Aurelius: 'Doamne, dă-mi puterea să schimb ceea ce poate să fie schimbat, răbdarea de a accepta ceea ce nu poate fi schimbat și înțelepciunea de a distinge între cele două'”, a mai spus premierul desemnat.

„Există focare de instabilitate la granițele noastre. Atentatele criminale din ultima perioadă sunt încă o dovadă a vulnerabilității în fața terorismului și a urii. Toate acestea sunt provocări majore pentru orice guvern. Doresc să vă asigur pe dumneavoastră și partenerii noștri externi că vom menține fără echivoc reperele existente ale politicii externe: o Românie puternic ancorată în Uniunea Europeană, Parteneriatul strategic cu Statele Unite, angajamentele la NATO și responsabilitățile care ne revin din participarea la aceste alianțe. Aș trage aici un semnal de alarmă în privința bugetului pe 2016 în care, pe lângă obiectivele enunțate, va trebui să acoperim financiar la nivelul așteptat și toate aceste angajamente ale țării în plan european”, a mai spus Dacian Cioloș.

El a spus că vrea ca, în Uniunea Europeană, România să participe mai activ la marile decizii strategice care vor fi luate în perioada următoare.

„Îmi voi folosi toată energia pentru a contribui la recâștigarea încrederii și prestigiului României în relația cu partenerii din UE. Vom începe pregătirile pentru președinția Consiliului European pe care România o va deține în 2019”, a afirmat premierul desemnat.


Actualizare 13:00. A început ședința din Parlament în urma căruia ar urma să fie dat votul de încredere Cabinetului Cioloș. 

Sunt prezenți 375 de deputați și senatori.


Actualizare 11.15. Noul program de guvernare al lui Dacian Cioloș nu va fi luat în considerare deoarece miniștrii au fost audiați în baza vechiului program.

Actualizare 09.30. Premierul desemnat modifică programul de guvernare. Dacian Cioloș a trimis încă șapte pagini conducerii Parlamentului. Puteți consulta aici programul de guvernare.

Votul pentru Cabinetul Cioloș, amânat pentru ora 12.30, după ce premierul desemnat a retras-o pe Cristina Guseth și l-a propus pe Mihai Selegean pentru funcția de ministru al Justiției.

Cele două Camere se vor reuni azi pentru a dezbate lista şi programul de guvernare şi pentru a da votul de încredere al Legislativului.

Cu toate acestea, înainte de votul pentru cabinetul Cioloş, Vasile Dâncu și Mihai Selegean trebuie să fie audiați de comisiile de specialitate.

Citiți și: Mihai Selegean, propunerea lui Dacian Cioloș pentru ministerul Justiției

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate