Guvernul de la Chișinău a căzut. Vlad Filat îşi va prezenta demisia în faţa preşedintelui, în 8 martie

Data publicării:
05032013 20m 20guvern 20filat 20demis 20tot-53106

Actualizare 19.53. Partidul Liberal Democrat rămâne deschis pentru negociericu foştii colegi din coaliţia de guvernare. Declaraţia a fost făcută de preşedintele PLDM,Vlad Filat,care a mai adăugat cădiscuţiile trebuie să fie purtate între negociatorii delegaţidin partea celor trei formaţiuni, nu între liderii de partide.

Actualizare 19.32. Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Catherine Ashton, și comisarul european pentru extindere, Stefan Fule, afirmă, într-o declarație comună, că demiterea Guvernului are loc chiar „în momentul când Moldova înregistrează un progres substanțial în liberalizarea regimului de vize și negocierile ambițioase privind Acordul de Asociere UE-R. Moldova”.

Actualizare 18.53. Vlad Filat a criticat în termeni duri inițiativa liderului liberal, Mihai Ghimpu, de a-i cere demisia președintelui țării, Nicolae Timofti. „Este în premieră când un președinte de țară să fie amenințat cu demisia. Este un atentat nu doar asupra șefului statului, dar și asupra sistemului clădit timp de 21 de ani, care are la bază Constituția, iar garantul acesteia este șeful statului”, a declarat Filat.

Actualizare 17.55.După ședința de guvern care a durat doar zece minute, Vlad Filat a anunțat amânarea negocierilor cu UE pe tema unui acord privind agricultura. „Începând cu data de 11 martie urmau negocierile la Bruxelles pentru Acordul de Liber Schimb, iar din 14 martie - negocierile pe Acordul de Asociere. Negocieri pe care noi am avut înțelegerea de principiu să fie ultimele. Imediat după demisia Guvernului am fost informați că oferta pentru agricultură a fost amânată pentru finalizare”, a spus premierul.

Actualizare 17.50. Premierul în exerciţiu Vlad Filat va semna demersul prin care îşi va prezenta demisia în faţa preşedintelui ţării, Nicolae Timofti, în 8 martie. Anunţul a fost făcut de Filat, la începutul şedinţei de astăzi a Guvernului.

Actualizare 17.15. În cel mult 10 zile ar putea fi numit un nou Guvern. Asta dacă PL, PLDM şi PD vor aborda cu maximă responsabilitate situaţia. Declaraţiile au fost făcute acum câteva minute, de liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, notează publika.md.

Marian Lupu a declarat că cele trei componente ale fostei coaliţii de guvernare urmează să se aşeze la masa de dialog.

„Să negociem pentru a reseta Alianţa. L-am informat pe domnul Timofti despre invitaţia pe care am adresat-o colegilor de la PLDM şi PL. Oferta pe care am făcut-o rămâne mereu valabilă, pentru că a fost una serioasă. Situaţia în care ne-am pomenit pe 13 februarie şi distrugerea AIE nu e deloc uşoară.Partidele trebuie să vină cu maximă seriozitate. În aceste condiţii, sunt sigur că în termen de la 7 la maximum 10 zile vom reuşi să resetăm un nou Guvern şi să repoziţionăm şi mai bine parcursul european al ţării noastre”, a punctat liderul democraţilor.

Actualizare 15.31. Liderul PLDM, premierul Vlad Filat, refuză să participe la dialogul cu foştii colegi de Alianţă, preşedintele PD, Marian Lupu, şi cel al PL, Mihai Ghimpu. Informaţia a fost confirmată pentru Publika TV de către vicepreşedintele liberal-democraţilor Valeriu Streleţ.

Actualizare 15.23.Premierul Vlad Filat a anunțat o ședință de guvern pentru ora 17.00, anunță jurnal.md. „Vor fi făcute niște precizări referitor la reprezentarea PD în Guvern, odată ce acest partid a votat împotriva Guvernului. Or, eventuali sabotori ai PD în Guvern reprezintă o problemă. Vom lua deciziile pentru perioada de viitor”, a precizat premierul.

Actualizare 14.37. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, declară căva cere demisia preşedintelui ţării, Nicolae Timofti.Acest lucru se va întâmpla, spune Ghimpu, dacă şeful statului va da aviz pozitiv solicitărilor premierului demis, Vlad Filat, privindeliberarea din funcţie a unor miniştridin Partidul Democrat.

„În cazul în care domnul preşedinte Timofti va insista ca această criză să fie de lungă durată, ceea ce înseamnă că se poate ajunge la refuzul europenilor de a mai susţine Moldova, sau dacă va fi aşa cum am auzit că miniştrii vor fi eliberaţi din funcţie, eu voi cere demisia şefului statului. Vreau ca ţara să se dezvolte pe calea democraţiei", a menţionat Ghimpu.

Actualizare 13.59. Liderul PD,Marian Lupu,invităla dialogfoştii colegi de Alianţă. „Noi considerăm că sunt formate condițiile pentru a purcede la dialogul privind resetarea Guvernului, nu pe modificări tehnice, de ochii lumii, dar bazată pe schimbări radicale, care vizează asigurarea calităţii actului de guvernare. Am înaintat, şi confirm public, invitaţia către conducerea PL şi PLDM să ne aşezăm la masa de negocieri,astăzi, la ora 19.00", a declarat Marian Lupu citat de publika.md.

Totodată, liderul PD susţine că deputaţii democraţi au votatîmpotriva GuvernuluiFilat din cauza problemelor care nu au putut fi administrate de Executiv.

„Astăzi votul nu a fost cu deputaţii PCRM, ci pentru exprimarea neîncrederii premierului Filat. A fost un vot contra deturnării de fonduri, împotriva corupţiei, împotriva utilizării resurselor administrative în scopuri politice, împotriva deturnării a 120 de milioane de dolari de la Banca de Economii, împotriva dezastrului pe care cineva încearcă să-l numească reformă în Educaţie, care, de fapt, este o antireformă, dar şi un vot împotriva dezastrelor din agricultură", a conchis Marian Lupu.

Actualizare 13.47. Vlad Filat a ieșit în fața mulțimii, aflată în fața Parlamentului ca să îl susțină. A fost întâmpinat cu aplauze de manifestanți. El a îndemnat oamenii să plece acasă și le-a mulțumit pentru susținere.

Actualizare 13.30. După ceGuvernul a fost demis cu votul PCRM-PD și al deputaților neafiliați, Filatconsideră că miniștrii exponenți ai Partidului Democrat ar trebui să fie dați afară dinGuvern. „Atât timp cât ai votat împotriva unuiGuvern, nu poți să ai miniștri în acest Guvern”, a declarat premierul după votul de astăzi dinParlament, relatează Unimedia.

Vlad Filatnu a exclus că va veni cu o propunere în acest sens către președintele Nicolae Timofti, în aceste trei zile în care Guvernul este în demisie. Totodată, liderul PLDM așteaptă ca președintele Parlamentului, Marian Lupu, să-și dea demisia și să coboare din prezidiul Parlamentului.

Sursa a mai spus că evitarea alegerilor anticipate va fi posibil doar dacă se va ajunge la „un compromis rezonabil”, însă nu a exclus că totul ar putea duce spre un nou scrutin electoral.

Actualizare 13.20. „A fost ceva firesc, Filat a riscat când a făcut o alianță cu Plahotniuc, care l-a adus în această situație fără ieșire. Noi am spus mereu că nu se va ajuinge la nimic bun. S-a implicat în alianță, a intrat în această mizerie, iar acum strânge roadele”, a declarat Sergiu Mocanu, fost consilier al lui Vladimir Voronin.

„Republica Moldova, ca orice altă țară, poate aparține civilizației europene numai prin curățarea acestei mizerii adunate la guvernare, nu prin menținerea unui guvern corupt. Iluziile occidentalilor că prin această alianță putem ajunge în Europa au fost deșarte”, a subliniat el.

Actualizare 13.13. Oazu Nantoi, analist politic: „Întrebarea e cum va proceda Rusia. Avem ce merităm”

„Când s-a constituit AIE, s-a jertfit calitatea. În componență au fost importate persoane ce au dus-o bine pe vremea comuniștilor. Nu numai persoane, dar și vicii, de genul controlul unor persoane și formațiuni asupra justiției, structurilor de forțe. Totul a răbufnit după cazul Pădurea Domnească. Demisia procurorului general a dezechilibrat relațiile din AIE și liderii au uitat de promisiuni, de imaginea Republicii Moldova în fața UE și angajamentele față de exterior și au deraiat”, a subliniat analistul din R. Moldova.

„Nici Filat, nici alți politicieni nu sunt sfinți, iar guvernul alianței trebuia reformat. Urmează o procedură tehnică, când se va constata incapacitatea Parlamentului de formare a unui nou guvern, Parlamentul va fi dizolvat”, a subliniat el.

„Întrebarea e cum va proceda Rusia și ce se va întâmpla cu Republica Moldova în calitate de proiect de edificare a statului. Răspunsurile nu par a fi optimiste, dar avem ceea ce merităm”, a declarat el.

Actualizare 12.50. Pentru moțiunea de cenzură au votat facțiunile PD, PCRM și deputații neafiliați - grupul Dodon (patru deputați), Mihai Godea și Sergiu Sîrbu, relatează Unimedia.54 de parlamentaris-au pronunţat pentru demiterea Executivului. Vlad Filat va prezenta, în termen de trei zile, demisia Guvernului.

Premierul desemnat va prezenta Parlamentului, într-un interval de 15 zile, propunerile pentru noul Cabinet. Dacă acesta va fi acceptat de deputaţi, noii miniştri vor putea depune jurământul. Respingerea Guvernului de către Legislativ va duce la desemnarea unui nou premier de către preşedintele ţării. În situaţia în care deputaţii vor respinge repetat noul Cabinet şi programul de guvernare, şeful statului poate dizolva Parlamentul. Drept urmare, vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate.

----------------------------

În faţa Parlamentului s-au adunat câteva sute de manifestanţi, majoritatea susţinători ai coaliţiei liberale pro-occidentale. Parlamentarii au analizat şi dezbătut moţiunea depusă săptămâna trecută de către Partidul Comuniştilor.

Potrivit presei de la Chişinău, 55 de deputaţi din totalul de 101 au anunţat, înaintea votului din Parlament, că vor înlăturarea Cabinetului Vlad Filat. Premierul a deschis şedinţa Parlamentului cu un discurs în care a prezentat realizările guvernului său.

Vlad Filat este premierul Republicii Moldova din 25 septembrie 2009. El a demisionat din funcţie la 14 ianuarie 2011, dar a fost desemnat pentru formarea unui nou Cabinet în aceeaşi zi. Atunci, Parlamentul de la Chişinău a aprobat, cu 59 de voturi, al doilea Cabinet Vlad Filat.

Traian Băsescu a comentat ieri situația din Republica Moldova

Şi preşedintele Traian Băsescu a comentat, ieri, situaţia din Republica Moldova. Şeful statului şi-a exprimat speranţa că disputele politice de la Chişinău nu vor afecta relaţiile cu Uniunea Europeană.

„Sper ca alianța pentru Europa să rămână în picioare. E esențial ca la Vilnius, la întâlnirea Parteneriatului Estic, R. Moldova să fie teafară și să se poată parafa Acordul de liber schimb între UE și Moldova. O intrare într-un derapaj politic ar face rău nu neapărat politicienilor, dar cetățenilor R. Moldova”, a subliniat el.

Câți locuitori din Republica Moldova au primit cetățenia română

În condițiile în care Guvernul de la Chișinău a fost demis, deschiderea spre Europa a Republicii Moldova este incertă. Iar locuitorii nu știu dacă visul lor de a călători fără viză în Occident se va împlini atât de repede pe cât sperau. Așa se face că singura soluție rămâne, pentru moment, cetățenia română, care le deschide drum spre vest.

Statul român acordă peste 10.000 de cetățenii românești în fiecare an, iar în total peste 220.000 de locuitori din Republica Moldova au obținut cetățenia română, în ultimii 20 de ani.

Citiți și:

Crin Antonescu: Sunt îngrijorat de situația politică din Republica Moldova

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri