Guvernul nu-i mai vrea şefi pe marii actori. Directorii de teatru care au peste 65 de ani ar putea rămâne fără funcții

Data publicării:
teatru public

Actul normativ emis în timpul mandatului fostului ministru al Culturii, Daniel Barbu, a fost votat de plenul Senatului şi urmează să intre în dezbaterea Comisiei de Cultură din cadrul Camerei deputaţilor. Decizia Ministerului Culturii este aspru criticată de actorii care deţin funcţii de conducere, care spun că în fruntea unui teatru trebuie să fie oameni cu experienţă.

„Este o greşeală, aş spune notorie. Nu s-a mai pomenit aşa ceva până acuma, nici înainte de 1989 şi nici înainte de 1945”, a declarat la Digi24 Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti.

„Cea mai bună directoare a tuturor timpurilor a fost madam Bulandra. Când a murit doamna Bulandra avea peste 90 de ani şi era în continuare directoarea teatrului. Maestrul Beligan a fost peste 20 de ani director la TNB şi dacă nu ar fi plecat din proprie inițiaivă după 90 ar fi fost și acum”, a adăugat el.

Actorii ironizează grija Ministerului Culturii pentru chestiunile de management, în timp ce, spun ei, sunt alte probleme mai urgente.

„Nu e important că este un buget care începe cu zero virgulă pentru cultură, important este să rezolve problema unor directori de teatru care au depăşit vârsta de pensionare şi-şi permit să mai conducă destinul acestor instituţii”, spune Alexandru Arşinel, directorul Teatrului de Revistă Constantin Tănase.

„Deocamdată, noi, directorii, avem nişte contracte de management. Aceste contracte nu pot fi atacate decat în momentul în care se termină ca durată”, a adăugat actorul.

Senatorul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei de cultură din Senat, a declarat că îşi doreşte de la „marii maeştri” de peste 65 de ani mai multă regie şi un drept de semnătură restrâns pentru cheltuirea banilor, potrivit Mediafax.

Ordonanţa de urgenţă ar trebui să fie dezbătută în Camera Deputaţilor după 1 februarie.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri