Guvernul Ponta a fost învestit. 402 parlamentari au votat „pentru”, 120 „împotrivă”

Data publicării:
21122012 20ponta 20multumiri-39995

Ședința de învestitură a guvernului condus de Victor Ponta a început vineri, în jurul orei 16.00, din plen lipsind 184 de parlamentari, adică aproape o treime. Noul legislativ al României are un număr-record de parlamentari - 588 - în urma alegerilor din 9 decembrie. Premierul Victor Ponta a spus, în discursul de învestitură, că dorește să înceapă astăzi o lume politică nouă.

Camera Deputaților și Senatul s-au reunit în ședință comună pentru învestirea guvernului, după ce toți miniștrii propuși să facă parte din Cabinetul Ponta II au primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate.

Ședința a început prin constituirea comisiilor parlamentare comune.

La ședință participă patriarhul Daniel, precum și membri ai corpului diplomatic. Președintele Traian Băsescu a fost și el invitat, dar a declinat invitația.

În discursul de învestitură, premierul desemnat Victor Ponta a subliniat momentul în care cere încrederea Parlamentului pentru noul său guvern - 21 decembrie, o dată cu semnificații în istoria României. Pe de altă parte, premierul desemnat a făcut aluzie și la superstițiile în legătură cu sfârșitul lumii, spunând că lumea nu se sfârșește, dar el personal dorește să se sfârșească o anumită ordine și structură și să înceapă astăzi o lume politică nouă.

Ulterior, Victor Ponta a asigurat că „acest guvern nu este unul al Apocalipsei. Guvernul Apocalipsei a căzut la 27 aprilie”, a spus Victor Ponta, făcând aluzie la guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu. Acesta din urmă afirmase că parlamentarii sunt chemați să voteze „Guvernul Apocalipsă”, ceea ce a creat rumoare în sală.

Discursul premierului a fost construit având în subsidiar antiteza între fosta guvernare PDL și intenția USL de a aduce o schimbare radicală de stil și de preocupări.

Premierul desemnat a spus că vrea să arate, prin guvernul a cărui încredere o cere, că nedreptățile sociale pot fi „reparate”, iar prioritatea absolută o reprezintă „săracii României”.

Potrivit lui Victor Ponta, „forța actualului Guvern și a actualei majorități nu va veni din numărul de parlamentari, nu va veni, până la urmă, nici măcar doar din numărul de 7,4 milioane de români care au ieșit să voteze pentru o idee (referendumul privind demiterea președintelui – n.r.), cred că poate să vină doar dintr-un proiect național care să ne unească după foarte mulți ani de dezbimare”, a declarat premierul desemnat.

Un nou acord cu FMI

Premierul a reconfirmat că intenționează să încheie un nou acord de tip prevenitiv cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană și a subliniat că România este membră a unei Uniuni Europene care traversează o criză financiară.

El a anunțat că fondurile europene vor fi o altă prioritate a guvernului său și a promis că se va bate pentru subvenții europene ale agricultorilor români egale cu ale celorlalți fermieri din UE.

Revizuirea Constituției și regionalizarea

Victor Ponta a anunțat plenul Parlamentului că dorește revizuirea Constituției, care să arate capacitatea de modernizare a României, care să facă posibilă evitarea conflictelor instituționale și să dea suplețea necesară pentru ca unele lucruri să nu mai depindă de voința unui singur om.

El a pledat și pentru limitarea numărului de parlamentari și o delimitare mai clară a competențelor celor două camere ale Parlamentului.

De asemenea, premierul desemnat a subliniat importanța reorganizării teritoriale, care să corespundă realităților europene, declarându-se un adept al descentralizării.

„Voi răspunde pentru propunerea unui ministru al Marilor Proiecte”

Victor Ponta a explicat de ce a desemnat un ministru al Marilor Proiecte în persoana lui Dan Șova: România este, din punct de vedere al infrastructurii, cu mult în urma nu numai a țărilor UE, dar și a țărilor vecine. „Cred că și România poate construi autostrăzi”, a spus premierul desemnat, care a reliefat două condiții pentru aceasta: un responsabil și voința politică.

„Cred și doresc ca eficiența acestei funcții să fie dovedită”, a spus Victor Ponta, subliniind că va răspunde în fața Parlamentului și a poporului pentru această propunere”, a încheiat Victor Ponta explicațiile pe această temă.

Salută orice idee a de independență a justiției

Premierul a spus că în ceea ce privește justiția, salută orice idee de independență a justiției, dar mai ales de eficientizare a actului de justiție.

Pe de altă parte, el a apărat majoritatea solidă de care dispune USL în Parlament, arătând că e o șansă la stabilitate, dar și la „rezistență la șantaj”.

„Șansa pe care Guvernul actual o are e șansa stabilității, șansa predictibilității și șansa rezistenței la șantaj. Toate aceste șanse sunt acum de partea mea, de partea colegilor mei. Sunt absolut convins că dacă le vom rata, doar noi, cei aflați aici, vom fi responsabili, dar dumneavoastră, toți cei prezenți astăzi, veți avea de pierdut”, a conchis Victor Ponta.

Premierul desemnat a declarat că este nevoie să fie promovată în afara României o imagine corectă, realistă, dar în același timp optimistă a țării, și nu neapărat prin campanii costisitoare, făcând referire la activitatea fostului ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea. „Degeaba cumpărăm frunze și spații publicitare, dacă noi nu credem cu adevărat că România este o țară bună, cu valori extraordinare, pe care foarte mulți și le-ar dori”, a declarat Victor Ponta, enumerând Delta Dunării, olimpicii, monumente și artiști.

Cum a fost primit discursul lui Ponta în Parlament

Învestirea cabinetului Ponta doi se votează vineri. USL are nevoie de 294 de voturi pentru a putea fi instaurat în mod oficial noul executiv.

O tinta usor de atins pentru alianţa aflată la putere, care are cu exact 101 mai multe mandate decât i-ar fi necesare pentru votul de încredere. Dacă adăugăm la mandatele USL şi voturile minorităţilor, Victor Ponta ar putea sta fără emoţii în această seară.

Probleme ar putea apărea din cauza parlamentarilor absenţi, 184 la număr. Discursurile din parlament pe marginea învestirii noului guvern au avut astăzi un singur numitor comun: toate au făcut abstracţie de Traian Băsescu.

Victor Ponta a sugerat că învestirea cabinetului său înseamnă sfârşitul regimului Băsescu. Iar colegul său de coaliție, Crin Antonescu, chiar a plusat.

Nu aveţi nici un şef domnule prim ministru. Dacă mai apare un preşedinte care să pretindă asta, nu îl băgaţi în seamă, sunteţi sub domnia legii şi sub controlul celor ce astăzi vă vor învesti, adică parlamentarii. Vă asigur în numele parlamentarilor liberali de tot sprijinul şi loialitatea în toate programele până la capăt”, i-a spus Antonescu lui Ponta.

De la tribună, liderul PDL, Vasile Blaga, le-a făcut un rechizitoriu atât fostului, cât şi viitorului Guvern Ponta.

Care este adevăratul vicepremier? Cel care a jucat cartea naţionalistă, care a atacat UDMR şi acum îi invită la guvernare? Este cel care propunea un Guvern suplu şi acum propune un colos cu 28 de tentacule? Aţi reuşit o mare performanţă: de a sta şapte luni la guvernare şi a nu guverna nici o clipă”, a declarat Blaga.

Revenită în opoziţie după 16 ani, Uniunea Democrată a Maghiarilor a anunțat că va vota împotriva cabinetului Ponta 2, în care a ratat intrarea.

E greu să ai 67 la sută, poate era mai uşor cu 52. E greu de digerat o asemenea victorie. De 23 de ani îi supărăm pe unii cu procentajul obţinut. Apreciem câteva prevederi din programul de guvernământ. Vom fi o opoziţie constructivă”, a afirmat Laszlo Borbely.

Debutul la tribună al unui reprezentant PPDD s-a lăsat cu o atenționare din partea președintelui Camerei.

Tudor Barbu: „Ce ţara a luat FSN, domnilor Iliescu si Roman, de la comunisti in ianuarie '90, si ce tara preia Ponta in ianuarie 2013 si o lasa celor care vin dupa?”

Valeriu Zgonea: „Nu aveţi dreptul sa dialogaţi cu sala”

În ciuda disputelor, premierul este convins că al doilea cabinet care îi poartă numele va fi învestit chiar în această seară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri