Guvernul reciclează șoselele baronilor locali

Data publicării:
drum prost

Drumul judeţean 552 dintre Craiova şi Cetate nu a mai fost reabilitat de zeci de ani. Acum arată de parcă aici s-ar fi purtat un război, chiar dacă şoseaua a fost plombată în fiecare an.

Într-o situaţie asemănătoare este şi drumul judeţean care leagă Buzău de Robeasca.

Pentru repararea acestor drumuri, Executivul vrea să introducă o tehnologie mai puţin folosită în România. Şoselele vor fi decopertate, iar materialul astfel rezultat va fi refolosit. Metoda este prezentată în programul guvernului Ponta III ca fiind mult mai ieftină decât varianta clasică - 250.000 de euro pe kilometru faţă de aproape 750.000 de euro. Pentru asta, însă, Guvernul vrea ca drumurile care vor fi reparate să intre în subordinea Companiei de Autostrăzi. Autoritățile locale nu vor să scape din mână contractele de reparații și cer ca banii să vină de la București.

Fie prin alocarea de bani către comunitățile locale, fie prin alocarea de bani către Consiliile Județene”, arată Cristian Stanciu, consilier judeţean PSD Iaşi.

Nici metoda prin care statul vrea să reducă din consturi nu este o noutate.

„Vis a vis de această metodă, noi avem în lucru de 14 ani reciclator care funcționează pe acest sistem pe care domnul Șova l-a descoperit abia acum”, spune Horia Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Alți lideri județeni nu au nimic împotrivă să renunţe la drumurile judeţene.

„În principiu, nu cred că aș avea nimic împotrivă, nici eu, nici locuitorii din județul Timiș despre titulatura drumului, a cui e, a Consiliului Județean sau a Ministerului Transportului”, spune preşedinte CJ Timiş, Titu Bojin.

În prezent, România are, pe lângă cele 663 de kilometri de autostradă, peste 15.000 de kilometri de drumuri naționale și 35.000 de kilometri de drumuri județene. Acestora li se adaugă alți 32.000 de kilometri de drumuri comunale. Jumătate dintre acestea au durata de viață depășită.

Reţeaua de drumuri din România

663 km de autostradă

15.396 km de drumuri naţionale

35.380 km de drumuri judeţene

31.918 km de drumuri comunale

Sursa: INS, CNADNR

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri