Guvernul sesizează Parchetul în legătură cu modernizarea Cluj Arena

Data publicării:
Cluj-Arena

 

FOTO clujarena.ro

Banii au fost alocaţi la solicitarea preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, inspectorii Guvernului arătând că nu a fost însă justificat caracterul de urgenţă în alocarea fondurilor, au fost încălcate normele legislative, iar finanţarea a fost nelegală, bugetul de stat fiind astfel diminuat în mod nejustificat.

În raportul Corpului de Control, transmis sâmbătă de către Guvern, se arată că hotărârea pentru alocarea banilor din Fondul de rezervă, în scopul amenajării pe amplasamentul stadionului Ion Moina a unui stadion la standardele UEFA şi FIFA a fost adoptată de Guvern la 28 decembrie 2010, pe baza unei note de fundamentare semnată de către ministrul de Administraţie, Traian Igaş, şi cel al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

DOCUMENTUL GUVERNULUI, INTEGRAL AICI

În raport se mai arată că, anterior înregistrării oficiale la Ministerul Administraţiei şi Internelor a solicitării, la 21 decembrie 2010, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a cerut premierului de atunci, Emil Boc, un sprijin financiar de 77, 1 milioane lei plus TVA pentru realizarea complexului sportiv. A doua zi, secretarul de stat din MAI Mihai Capră a transmis Secretariatului General al Guvernului proiectul de hotărâre pentru alocarea banilor, deşi solicitarea lui Tişe a fost înregistrat oficial la minister abia la 27 decembrie.

Alături de Alin Tişe, solicitarea a fost semnată şi de prefectul judeţului Cluj din acea perioadă, Florin Stamatian.

Inspectorii arată că proiectul nu a fost transmis Ministerului Finanţelor spre avizare, cum era obligaţia, ci doar pentru un punct de vedere după şedinţa de guvern în care a fost adoptat, inspectorii arătând că acest demers a avut un caracter pur formal, pentru a crea aparenţa legalităţii.

Inspectorii arată totodată că ministrul Igaş a semnat proiectul fără consultarea tuturor direcţiilor cu atribuţii în avizarea unor astfel de documente, fiind încălcate procedurile legale.

Gheorghe Ialomiţianu: Ministerul de Finanţe nu a greşit

„Ministerul de Finanţe nu a greşit cu nimic. Are, potrivit Legii Finanţelor, două obligaţii atunci când se alocă sumele: să se poată finanţa cheltuiala şi să fie bani în Buget. Au fost încasări foarte bune în decembrie 2010 şi am alocat bani pentru mai multe obiective, nu numai pentru stadionul de la Cluj.

Eu nu cred că Ministerul Administraţiei şi Internelor nu a respectat procedura. Ei au iniţiat acest act normativ şi noi l-am avizat din punct de vedere al destinaţiei banilor”, a declarat pentru Digi24 Gheorghe Ialomiţianu.

Domnul Ponta, neavând alte mesaje către români în campanie, caută chichiţe juridice. Aştept să fiu informat oficial despre raportul Corpului de Control”, a declarat la Digi24 şi Traian Igaş.

Fostul preşedinte al CJ Cluj Alin Tişe a declarat într-o confreinţă de presă că va depune plângere penală pentru abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat împotriva lui Victor Ponta şi a Corpului de Control al premierului, după acţiunea de la Cluj Arena, acuzând că este vorba despre un "control politic".

„În aceeaşi şedinţă de Guvern, noi am adoptat un proiect de hotărâre prin care am alocat 33 milioane de euro pentru construcţia Stadionului Naţional din Bucureşti şi 14 milioane într-un alt proiect de hotărâre pentru stadionul din Cluj. A fost o primă lectură. Pe 28 s-a adoptat proiectul de hotărâre”, a declarat la Digi24 Emil Boc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri