FOTO VIDEO. HARTA întoarcerii acasă. Cum se vede România înainte de mitingul diasporei

Data actualizării: Data publicării:
INQUAM - SOSIRE - DIASPORA - PIATA VICTORIEI ganea 2

Toate drumurile românilor din străinătate duc la Bucureşti, la protest. Sunt mii de oameni care au venit acasă pentru a participa la marele miting al Diasporei de mâine seară. Oamenii au avut parte de o primire călduroasă.

Citiţi şi: Adevăratul motiv pentru care Dragnea se teme de mitingul diasporei 

La vama Borş, au fost întâmpinaţi cu steaguri, iar în mai multe oraşe din ţară au fost primiţi de alţi manifestanţi cu care au pus la cale detaliile plecării spre Capitală.

Cu steagurile fluturând şi în bătăi de tobe. Aşa au fost întâmpinaţi românii din diaspora care s-au întors, miercuri noapte, în ţară, prin Vama Borş.

Citiţi şi:

Mesajul Jandarmeriei înaintea protestului de mâine: „Nu suntem serviciul discreționar al nimănui”

Dumitru Buzatu (PSD): Protestatarii visează revoluție. Nu au niciun țel precis

Eugen Iancu (Colectiv): Merg la protest pentru că o femeie a murit de foame, dispărută în curtea unui spital

Sute de români se întorc în țară pentru mitingul diasporei

Vămile din România, tranzitate de peste 220.000 de persoane în ultimele 24 de ore

VIDEO. Clipul de 1,6 milioane de vizualizări prin care s-a răspândit ideea mitingului Diasporei

VIDEO. Motivul pentru care o româncă venită să protesteze în Piața Victoriei izbucnește în lacrimi în fața jurnaliștilor

FOTO. Primii protestatari au ajuns deja în Piața Victoriei, cu o rulotă inscripționată cu mesaje anti-PSD

„Pe noi ne doare cel mai mult să ne întoarcem în ţară şi să avem unde munci, să fim respectaţi”.

INQUAM - SOSIRE - DIASPORA - PIATA VICTORIEI ganea 3
INQUAM - SOSIRE - DIASPORA - PIATA VICTORIEI ganea 3

GALERIE FOTO - INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

„Am venit din Bruxelles, din Belgia. Sunt orădeancă la origine. Să văd o altă Românie, o Românie în care copiii noştri au altă şansă, cea pe care n-am avut-o noi.”

Zeci de mii de români au venit prin vămile din Vest, cu maşinile, de la mii de kilometri depărtare. Şi-au programat concediul în ţară special pentru a ajunge şi la protestul din 10 august.

„Sunt româncă şi cred că e important ca fiecare să reacţioneze, pentru că eu sunt traumatizată de comunism şi nu vreau să mă întorc de unde am plecat”, spune o femeie, venită din Italia.

„M-aş ruga să nu fie un protest, m-aş ruga să fie o revoluţie şi cei vinovaţi să pice şi de-aia am venit din Germania să mă duc acolo ca să mă exprim în felul meu”, spune un român.

Înainte de a lua drumul Capitalei, românii veniţi din Vest s-au adunat în mai multe oraşe pentru a protesta.

„De un an sunt în Austria. Din păcate, a trebuit să îmi dau demisia de la locul de muncă ca să pot să vin la protest. Locuri de muncă se mai găsesc, în schimb un protest ca acesta o dată în viaţă”.

Mario Mocan, organizator al mitingului: „Nu venim să ocupăm ţara, noi venim să aducem democraţia reală din Vest, nu din Est. În Estul Europei nu există democraţie”.

„Am venit special pentru acest eveniment. Nu aveam în plan să vin în concediu. Să sperăm că de data asta vom reuşi să schimbăm ceva”, afirmă un bărbat.

„La Bucureşti o să ajungem cum ne-am propus. Trup şi suflet. Strigăm şi ne facem auziţi. Îmi doresc să vin acasă. Toţi ne dorim să venim acasă”, adaugă un altul.

O echipă Digi24 i-a găsit pe românii veniţi special pentru miting şi în Aeroportul Internaţional Henri Coandă din Bucureşti.

„Am venit pentru voi toţi şi pentru copiii mei şi pentru bunicii pe care i-am lăsat aici. În primul rând trebuie schimbat PSD-ul, de 28 de ani ne distruge. Suntem 5 milioane afară. Şi-au bătut joc de noi”, spune un bărbat.

„Mi-am luat bilet acum ca să particip şi la miting. Sunt plecat din '99 şi sperăm să se schimbe ceva.

Mai stăm cât mai putem în Italia. Suntem nemulţumiţi cu tot ce se întâmplă în România”.

Românii din diaspora au pregătit şi o listă cu revendicări. Ei cer demisia lui Liviu Dragnea din Parlament, demisia Guvernului Dăncilă, stoparea legilor care ar favoriza corupții şi alegeri anticipate.

Jandarmeria e în alertă în ajunul marelui miting

În funcţie de numărul participanţilor, vor fi suplimentate forţele de ordine cu efective din alte judeţe. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a dat asigurări că instituţia se mobilizează pentru siguranţa cetăţenilor şi nu pentru a-i proteja pe politicienii puterii.

Marius Militaru, Jandarmeria Română: „Vom aduce grupări mobile din teritoriu care vor sprijini demersurile de asigurare a ordinii publice. Vom avea de la Craiova, de la gruparea mobilă Prahova.”

Jandarmii vor fi împărţiţi în mai multe grupuri. Unii se vor afla pe traseul protestatarilor care vin cu maşinile spre Capitală. Alţii vor fi în gări. Iar o parte dintre militari vor fi duşi în punctul 0 al manifestaţiilor, la Piaţa Victoriei. Ameninţările din mediul online sunt şi ele monitorizate.

Marius Militaru, Jandarmeria Română: „Au fost lansate recent in spatiul public ameninţări la ocuparea instituţiilor statului român. Cu astfel de lucruri nu ne jucăm şi vom lua măsuri”.

În jurul Guvernului va fi creat şi un dispozitiv antitero. Patrule canine şi jandarmi călare vor fi aduşi pentru menţinerea ordinii.

Georgian Enache, Jandarmeria Bucureşt: „Am avut jandarmi muşcaţi, am avut jandarmi zgâriaţi, jandarmi loviţi din cauza acestui lucru. Există un grup restrâns de persoane care provoacă aceste incidente”.

Forţele de ordine le cer oamenilor care vor merge la protestul de vineri să reclame orice act de violenţă.

 

Primii oameni au ajuns deja în faţa Guvernului.

FOTO: Getty Images

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri