Herghelia Mangalia vinde cai arabi pur sânge la un preț de zece ori mai mic decât în Occident

Data publicării:
calut

Ea este Negiavi, o iapă în vârstă de nouă ani, scoasă la vânzare de Herghelia Mangalia. Strămoşul ei a venit aici în 1936, de la herghelia Pompadour, din Franța.

Prețul, undeva între 4 şi 5.000 de lei. Deci, preţ modic, de căţel de rasă. Se apropie sărbătorile, e un cadou frumos, un pur sânge arab. Dacă cineva are un balcon mai mare, îl poate lua”, spune Antal Istvan, director Herghelia Mangalia.

Directorul Hergheliei face haz de necaz. Realitatea este, însă crudă. Din cei peste 110 cai pe care i-a scos la vânzare, doar 60 şi-au găsit stăpân. În condiţiile în care în Occident un astfel de exemplar poate costa peste 9.000 de euro.

„Nu este încă formată. Nu este cerere pentru cai de rasă. Apreciem că sunt în jur de 700.000 de cai în ţară, ceva peste 1% sunt cai de rasă”, mai spune Antal Istvan.

Herghelia are, în total, 450 de cai. Dar doar cei care trec testele de anduranţa, inteligenţă şi dresaj sunt scoşi la vânzare.

„În acest sector rămân iepele până la vârsta de trei ani. Urmează, apoi, o perioadă de dresaj, de până la 6 luni şi un examen în urma căruia se decide câte rămân aici, în Herghelie şi câte pleacă spre vânzare”, relatează Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa.

Herghelia de la Mangalia aparține statului și a fost înființată în 1928, când armata a cedat Ministerului Agriculturii caii capturați din Ungaria, în 1919, în războiul româno-ungar. Regele Ferdinand a fost cel care a semnat decretul de înființare, dar nu a mai apucat să o vadă finalizată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri