IARNĂ GREA. Situația drumurilor. A2 este închisă total

Data publicării:
viscol

Vremea rea are o nouă răbufnire şi ameninţă cu un alt cod roşu. Ca şi la primul val de vifor, toată zona de sud-est a ţării este vizată de avertizările meteorologilor. 14 judeţe din Muntenia, sudul Moldovei şi Dobrogea au fost sub cod portocaliu de viscol, dar şi Capitala. Alte zece judeţe au fost sub cod galben până la ora 23. După această oră, rămân în vigoare două coduri - portocaliu în opt judeţe şi galben în alte opt plus Capitala, până joi la ora 10. Veștile proaste de la meteorologi nu se opresc însă aici. După viscol, vine gerul. Vineri dimineață, temperaturile vor coborî până la minus 20 de grade Celsius.  

ACTUALIZARE 19.30 Autostrada A2 este închisă total. Câteva zeci de persoane sunt blocate în oraşul Lehliu, după ce autorităţile au închis autostrada Soarelui între Bucureşti şi Feteşti. Autorităţile locale au pus la dispoziţie un adăpost la Casa de Cultură din localitate.  

ACTUALIZARE 19.00 În județele Buzău și Vrancea a fost luată măsura închiderii traficului rutier, în ambele sensuri, pe D.N. 2 între municipiile Buzău și Focșani.

ACTUALIZARE 18.30. 28 de drumuri naționale sunt închise.

ACTUALIZARE 15.45 Traficul rutier este întrerupt pe 27 de drumuri naţionale şi tronsoanele a două autostrăzi.

ACTUALIZARE 15.00  14 drumuri naţionale sunt închise, plus Autostrada București-Ploiești și o mare parte din A2, mai exact în zona Bucuresti-Fetești.

ACTUALIZARE 12.30 Două autostrăzi și opt drumuri naționale sunt închise, potrivit Infotrafic:

ACTUALIZARE 9.50  Inspectoratul Judeţean al Politiei Ilfov a solicitat închiderea următoarelor drumuri judeţene:

  • DJ 200 Grădiştea - Gagu

  • DJ 400 Gagu - Vânători

ACTUALIZARE 9.30. Autostrada București-Ploiești a fost închisă.

De asemenea, tronsoanele Sineşti-Ciocârlia ale DN 2 și tonsonul Buzău-Mihăileşti al DN2.

Se circulă în condiții de iarnă pe DN 1E și s-au institutit restricții de tonaj pe alte șase drumuri naţionale, a precizat la Digi24 Ionuț Dumbravă, inspector Infotrafic:

ACTUALIZARE 7.25Traficul este întrerupt pe tronsonul Lehliu Gară-Fetești al Autostrăzii Soarelui și pe un sector de drum național – DN 24D Bălăbănești – Tulcești, în județul Galați.

În plus, din cauza viscolului și a vizibilității reduse, începând cu ora 6:30, a fost luată măsura închiderii traficului rutier, în ambele sensuri, pe D.N. 1D din județul Ialomița, între localitățile Urziceni și Adâncata (limita cu județul Prahova).  

De asemenea sunt instituite restricții de tonaj pe:

DN 22 Râmnicu Sărat (Buzău) – Brăila (7,5 tone)

DN 22 Mihai Viteazul – Ovidiu (Constanța) (3, 5 tone)

DN 2C Pogoanele – Costești (Buzău) (3,5 tone)

DN 3B Călărași – Fetești (Ialomița) (7,5 tone)

Totodată, a fost impusă o restricție de circulație pe DN7C (Transfăgărășan) pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe tronsonul kilometric 57 – 104, în zona localității argeșene Arefu.  

ACTUALIZARE ora 6:00 Ce înseamnă mai exact codul portocaliu şi care este prognoza pentru următoarele patru zile:

Cele două coduri vor fi retrase joi la prânz, ninsorile vor înceta, iar viteza vântului va scădea la 40-45 kilometri/oră, a adăugat Ion Sandu.

Bucureştiul şi 14 judeţe din sudul şi estul ţării sunt miercuri între orele 6:00 şi 23:00, sub incidenţa codului portocaliu de viscol, a informat ANM. Este vorba de Ilfov, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi şi jumătatea de sud a judeţelor Argeş şi Dâmboviţa. În Buzău, Brăila, Ialomiţa Călăraşi, Vrancea, Galaţi, Constanţa şi Tulcea, vântul bate cu viteze de peste 70-80 de kilometri pe oră. În sud-estul Dobrogei, în prima parte a zilei cad ploi şi lapoviţă şi se depune polei.

Pentru alte zece judeţe a fost emisă o avertizare cod galben de viscol: Iaşi, Vaslui, Bacău, Covasna, Braşov, Vâlcea, Olt, Gorj, Dolj şi Mehedinţi, jumătatea de nord a judeţelor Dâmboviţa şi Argeş. Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăşi la rafală 50-55 kilometri pe oră, temporar viscolind şi troienind zăpada.

Începând de miercuri, ora 23:00, intră în vigoare o altă avertizare, valabilă până joi, ora 10:00.

Codul portocaliu se restrânge la opt din cele 14 judeţe: Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea şi Galaţi.

De asemenea, de miercuri noapte până joi dimineaţă se prelungeşte avertizarea cod galben pentru Bucureşti şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Dâmboviţa, Iaşi, Vaslui, Bacău şi Covasna.

Joi şi vineri, vremea va deveni geroasă pe arii extinse în regiunile estice, sudice şi centrale, cu precădere dimineaţa şi noaptea.

Grădiniţele şi şcolile din Bucureşti şi 18 judeţe sunt închise

Inspectoratele şcolare au decis ca şcolile şi grădiniţele din zonele aflate sub incidenţa codului portocaliu să fie închise. Şi unii studenţi vor sta acasă: la nivel naţional, Universitatea Bucureşti şi SNSPA au anunţat că suspendă cursurile. În rest, la toate celelalte universităţi examenele şi orele de curs se desfăşoară după orarul normal.

În schimb, Ministerul Educaţiei a anunţat că Olimpiada de Lingvistică programată pentru intervalul 31 ianuarie - 2 februarie a fost suspendată, iar până acum nu a fost reprogramată.

Prudenţă în privinţa drumurilor

De această dată, autorităţile nu vor să se mai grăbească să închidă drumurile. Vicepremierul Liviu Dragnea a cerut în mod special tuturor şefilor de la Drumuri să nu ia nicio decizie fără aprobarea lui.

Intenţia mea este ca, dacă se va mai lua decizia de închidere a unui tronson de drum, ea să fie luată dacă şi numai dacă ajungem la concluzia fără dubii că acolo riscul este uriaş”, a spus Liviu Dragnea, la comandamentul de iarnă reunit marţi seară la Guvern.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri