Iarnă în aproape jumătate de ţară. Zeci de pacienţi, salvaţi cu elicopterul SMURD sau cu vehicule pe şenile 

Data publicării:
smurd yapada

 

FOTO: Facebook MAI

Misiune de salvare dificilă în Tulcea

Chinuită de dureri, o femeie din Casimcea a sunat la 112. Echipajul ambulanţei a reuşit să parcurgă cei 85 de km în cinci ore, însă la întoarcere vehiculul s-a împotmolit.

Asistent medical de pe ambulanţă: „Am ajuns în cinci ore din cauza vremii nefavorabile... la întoarcere am fost solicitaţi pentru un copilaş de patru ani şi o fetiţă de doi ani. Şi o mamă însărcinată.

Pe drumul spre Tulcea, ambulanţa a rămas înzăpezită în troienele de aproape patru metri.

Marin Bădiţă, prefect Tulcea: „Trebuia să acţionăm rapid. Am luat această decizie, să trimitem şenilata, singura pe care o avem în această zonă...să o trimitem acolo”.

Marian Ştefanache: „Foarte greu, nu aţi văzut. Trei metri, patru metri, suluri de zăpadă, vizibilitate zero când pe câmp, când pe şosea”.

Femeia însărcinată în 9 luni, dar şi cei doi copii împreună cu mama lor au ajuns cu bine la Spitalul Judeţean Tulcea.

Galaţi: echipaj de salvare, blocat în nămeţi

Şi la Galaţi, un autovehicul cu şenile a rămas blocat pe câmp patru ore. Utilajul transporta doi pompieri și o asistentă medicală care trebuia să asiste o femeie gravidă.

Şofer de ambulanţă: „Iadul pe pământ, nu mai putem”.

Un buldoexcavator a încercat să ajungă la şenilată, însă operaţiunea a fost îngreunată din cauza viscolului şi a munţilor de zăpadă. Echipajul a pornit pe jos spre gravidă.

Alin Ion, pompier ISU: „(Aţi îngheţat aici?) Aproape, încă nu suntem îngheţaţi, dar.... (Asistenta medicală a plecat pe jos?) A plecat, da a venit un coleg să o ia. (Era speriată, panicată?) Era săracă, noi suntem rezistenţi, suntem bărbaţi, rezistăm mai bine”.

În cele din urmă, gravida a fost transportată la Spitalul de Urgenţă din Galaţi cu un elicopter SMURD.

âŞi la Brăila o gravidă care locuia într-o localitate izolată de nămeţi şi care acuza contracţii puternice a fost preluată în ultima clipă cu elicopterul.

Dr. Adrian Malacu (SMURD): „O pacientă de 27 de ani, sarcină normală. În evoluţie, 38 de săptămâni, misiune dificilă din cauza condiţiilor meteo”.

Bebeluş cu pneumonie, salvat cu elicopterul

La Vaslui, familia unui băieţel de cinci luni dignosticat cu pneunomie a aşteptat în zadar ambulanţa. Maşina nu a putut înainta pentru că drumul de acces spre localitatea Berezeni, unde se afla copilul, a fost blocat. Echipajul medical a rămas blocat și nici utilajele de deszăpezire nu au făcut față. Din acest motiv, s-a decis ca cel mic să fie scos din localitate cu ajutorul elicopterului.

FOTO Facebook MAI

Dr. Diana Cimpoeșu, coordonator SMURD Iași: „În momentul în care echipajul de piloți a decis că, condițiile meteo, vântul și codul galben permit ridicarea și aterizarea elicopterului în condiții de siguranță, preluarea micuțului pacient, s-a decis că această misiune se face și s-a făcut”.

Dr. Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii "Sfânta Maria" din Iași: „Copilul a fost adus dintr-o zonă în care serviciul de ambulanță nu a putut intra. Copilul este cu afecțiune respiratorie, febril. Este stabil.”

Intervenția a durat aproape trei ore.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri