Iarna îşi intră în drepturi în toată ţara: Cod galben de ninsori în 16 judeţe şi Bucureşti. Drumarii acţionează cu sute de utilaje în zonele afectate

Data publicării:
cod-2

Ninsoarea căzută noaptea trecută în ţară a aşternut un strat consistent de zăpadă, iar frigul a pus stăpânire pe Banat şi pe sudul ţării. 16 judeţe şi Bucureştiul sunt sub imperiul codului galben de ninsori. În Capitală ninge, iar zeci de utilaje au ieşit pe bulevardele principale ca să dea la o parte zăpada şi ca să împrăştie nisip şi sare. Bucuroşi de zăpadă sunt cei care stau la munte: în Făgăraş şi la Bâlea Lac stratul de zăpadă are o jumătate de metru. Singura veste care îi nemulţumeşte pe iubitorii muntelui este că traseele din zonele montane înalte sunt închise pentru că există risc de avalanşă.

În ţară

A nins abundent şi, aşa cum era de aşteptat, zăpada le-a dat multe bătăi de cap şoferilor. Mai multe drumuri din Oltenia, Banat şi Transilvania sunt acoperite cu omăt miercuri dimineaţă. Se circulă în condiții de iarnă pe drumurile din mai multe judeţe, printre care Dolj, Olt, Gorj, Timiş, Giurgiu, Ilfov şi în Capitală.

În zonele afectate de ninsori şi viscol au fost mobilizate 621 de autoutilaje şi peste 700 de muncitori, potrivit Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi. Drumarii au acţionat şi pe autostrada A3 Transilvania, unde au răspândit zece tone de sare.

Deocamdată nu sunt semnalate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţie întreruptă din cauza vremii. CNADNR le recomandă şoferilor să nu plece la drum fără a avea autoturismele echipate corespunzător pentru condiţiile de iarnă: anvelope de iarnă, lanţuri antiderapante, combustibil, pături, săculeţ cu material antiderapant şi alimente. De asemenea, şoferilor li se recomandă să se informeze înainte de plecarea la drum la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă, la numerele de telefon 021/9360, 021/264.33.33.

Bucureşti

În Bucureşti, ninsoarea a început marţi după-amiază, iar fulgii de zăpadă continuau să cadă şi la primele ore ale dimineţii de miercuri. În timpul nopţii, capitala a stat sub asediul utilajelor de deszăpezire, care au ieşit pe bulevard pentru prima dată în acest sezon. Cine a avut drum după miezul nopţii prin Capitală a putut vedea zecile de pluguri care au curăţat şoseaua de zăpadă şi au împrăştiat nisip şi sare.

Testul suprem din trafic are însă loc începând cu ora 7:00, când locuitorii pleacă spre serviciu cu maşina personală sau cu mijloacele de transport în comun.

Autorităţile au anunţat că pe străzile Capitalei intervin peste 500 de utilaje şi 3000 de drumari. Străzile şi intersecţiile principale au fost deja curăţate, însă spre dimineaţă echipajele nu ajunseseră şi la trotuare sau străzile lăturalnice. Prin urmare, unii s-au trezit cu noaptea în cap şi au pus mâna pe lopată.

Codul galben de ninsori emis de meteorologi este valabil aici până la ora 14.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri