Sari la conținut

Iarna la final de mai

La Bâlea Lac nu au fost mai mult de 8 grade Celsius, iar zăpada acoperă în continuare versanţii muntelui. Iarna de la finalul lunii mai i-a găsit pe mulţi turişti, majoritatea dintre ei străini, nepregătiţi.

„- E atât de frig...

- Tocmai ce am ajuns, nu am avut mult timp, dar arată minunat...

- Eu nu sunt pregătită...

- Aţi venit în pantaloni scurţi...

- De fapt, deocamdată mă simt bine. Cred că dacă mă voi mişca în continuare, o să fiu bine, aşa că nu trebuie să îmi fac încă griji pentru asta.”

„Suntem foarte fericiţi! E extraordinar, e senzaţional! Ne-am aşteptat la ceva zăpadă, dar nici chiar aşa...”

***

Ghid turistic: „Câţiva au venit în sandale. Nu ştiu la ce s-au gândit. ”

Pasionaţii de sporturi de iarnă pot în continuare să le practice aici. E drept, cu unele restricţii.

Adela Mohanu, reporter Digi24: „Ceea ce vedeţi aici, în dreapta mea, este lacul de la Bâlea, care este în continuare complet îngheţat. Totuşi, salvamontiştii nu le recomandă turiştilor să păşească pe el, pentru că temperaturile pozitive din ultima perioadă au subţiat stratul de gheaţă.”

Cei care vor să mai prindă zăpada de sfârşit de mai au o singură variantă de transport, pentru că Transfăgăraşanul este în continuare închis.

Ioan Popa, reprezentant telecabină: „Deci numai cu telecabina se poate ajunge, în momentul de faţă.”

Meteorologii spun că n-ar fi imposibil să mai ningă la munte.

Eugen Mitea, meteorolog: „Vreme instabilă, cer noros, ploi, averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului care pot lua şi aspect de vijelie. Şanse de precipitaţii sub formă de ninsoare în zonele înalte de munte sunt? Sunt în zona la Vârful Omu, deci la peste 2.300-2.500 de metri, pe creste, dar trecător, nesemnficativ. ”

Compania Naţională de Drumuri Naţionale va deschide Transfăgărăşanul pe 1 iulie.