Sari la conținut

Iaşi. Drum judeţean declasificat pentru a se putea obţine bani pentru asfaltare 

Aproape 700 de locuitori din satele Șendreni și Frăsuleni trag speranţa că, odată şi odată, drumul care trece prin satele lor va fi asfaltat. Ultima modernizare a avut loc în urmă cu 25 de ani, când a fost pietruit.

De atunci, nicio schimbare în bine. Doar în rău. Pietrişul s-a dus demult, iar oamenii sunt nevoiți să meargă acum prin noroaie. Nici cu mașina nu este mai ușor.

Nemulțumirile oamenilor sunt cunoscute și de edilul comunei. Aflat la al treilea mandat, primarul spune că a făcut zeci de solicitări ca să primească un milion de euro, cât ar fi nevoie pentru reabilitarea sectorului Șendreni-Frăsuleni-Sculeni, ce se întinde pe o distanță de 6 kilometri, în zadar însă. A găsit însă o ultimă soluție: să transforme drumul județean în unul comunal pentru că ar avea mai puține criterii de îndeplinit și ar obține mai ușor fonduri europene. Până acum, ca drum județean, a fost descalificat pe motiv că nu este suficient de circulat.

Și conducerea Direcţiei Județene de Drumuri este de acord să şteargă din pix drumul judeţean.

Pe o mare parte din drumurile județene din Iaşi este greu de circulat. Din cei 1035 de kilometri de drumuri județene, doar 540 de kilometri sunt asfaltați. Restul sunt de piatră, beton sau pământ. Iar viitorul nu sună prea bine pentru locuitorii satelor din zonă pentru că o asfaltare nu e luată în calcul prea curând.

Anul trecut, în județul Iași s-a reușit modernizarea a numai 5 kilometri de drum. Trei kilometri au fost reabilitați cu beton, iar pe 2 kilometri s-a turnat asfalt. Pentru perioada 2014-2020, Consiliul Județean Iași are un masterplan prin care intenționează să reabiliteze peste 200 de kilometri de drumuri județene cu 117 milioane de euro.