Idee greu de pus în practică. Taxarea după valoare crește impozitul pe case

Data publicării:
bloc

Evaluarea celor 8,7 milioane de locuinţe, dintre care doar jumătate la oraş, s-ar putea dovedi o misiune dificilă, susţin evaluatorii.

Ideea e una bună, dar dacă presupui că evaluezi toate casele din România, 8,7 milioane, s-au evaluat 77.000”, spune Adrian Vascu, membru în board-ul ANEVAR.

Vă daţi seama ce s-ar întâmpla dacă primăriile vor primi 8 milioane de evaluări, se va bloca activitatea. Este o măsură greu de suportat pentru majoritatea populaţiei”, spune Adrian Benţa, consultant fiscal.

Reacţia experţilor vine după ce premierul a propus recent schimbarea criteriilor de impozitare a proprietăţilor.

În prezent, pentru un apartament de 50 de metri pătraţi, situat într-un cartier semicentral din Bucureşti, valoarea impozabilă este de 40.000 de euro. Valoarea de piață a aceleași locuințe, e însă de 55.000 de euro.

Poate analizăm trecerea la un sistem de impozitare bazat pe valoarea de piață a imobilelor și nu pe baza amplasării lor”, spunea Dacian Cioloş, premierul României, în februarie.

Dacă propunerea se va aplica, proprietarul va plăti un impozit majorat cu 35%, de la 182 la 247 de lei.

În plus, trebuie luat în calcul faptul că valoarea de piaţă diferă de la un oraş la altul. Acelaşi apartament va costa doar 40.000 de euro în Bacău şi 45.000 în Constanţa.

Diferenţe mari există şi între evaluările caselor luate cu credit ipotecar şi celelalte. Valoarea de piaţă declarată pentru calculul impozitului poate fi şi de 12 ori mai mare în cazul celei ipotecate, spun experţii.

„O clădire veche, centrul municipiului Oradea, care avea o valoare impozabilă anul trecut de 400.000 de lei, cota de impozitare pentru persoane fizice anul trecut era 0,1%. După evaluare valoarea impozabilă a fost 80.000 de lei. Valoarea impozabilă 80.000, dar cota de impozit e de 1%, impozitul 800 de lei”, explică Adrian Vascu, membru în board-ul ANEVAR.

În prezent, la calculul impozitului pe locuinţă se ţine cont de zonă, de suprafaţă şi de rangul localităţii: municipiu, oraş sau comună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri