Iliescu, întrebat de Roșia Montană, citează din „Doina” lui Eminescu: „Şi când vin cu drum de fier/Toate păsările pier”

Data publicării:
ion iliescu - 5543761-Mediafax Foto-Razvan Chirita

FOTO: MEDIAFAX

„Industria, când a apărut, a produs emoţie. Până şi Eminescu spunea: "Şi când vin cu drum de fier/ Toate păsările pier". Asta era reacţia primitivă a omului care trăia în linişte şi îl deranja fumul de la locomotive. Industria modernă înseamnă multe, inclusiv suportarea unor consecinţe negative ale proceselor tehnologice, dar care pot fi stăpânite şi s-a avansat continuu din acest punct de vedere. Deci raţiunea contează", a spus fostul președinte.

El a arătat că lucrurile trebuie discutate în mod aşezat, stând la masă împreună şi judecând cum este mai bine.

„Altminteri trebuie finalizată aceasă cercetare. E o chestie în dispută. M-am uitat şi eu în literatura în temă. Nicăieri nu există la ora actuală extracţia aurului fără să se apeleze la cianuri. Deci e o tehnologie răspândită în toată lumea. Vrem să mai exploatăm aur? Dacă vrem, tehnologiile astea sunt. Să lăsăm specialiştii să judece aceste lucruri cu minte limpede, cu ştiinţă de carte şi luate măsurile adecvate de protecţie a mediului şi a cetăţenilor", a spus Ion Iliescu, citat de Mediafax.

Întrebat dacă ar trebui ca Guvernul să-şi asume răspunderea pentru contractul cu RMGC sau Parlamentul, Iliescu a precizat că Guvernul a trimis la Parlament acordul pentru că este instituţia reprezentativă, apreciind că şi Parlamentul trebuie să se pronunţe din acest punct de vedere şi trebuie să-şi asume împreună răspunderea.

„Neasumarea răspunderilor e un lucru nu numai de lipsă de curaj, dar şi de responsabilitate. Deci trebuie şi Parlamentul, şi Guvernul să asume un punct de vedere - cum anume asigurăm şi interesul folosirii resurselor, şi protecţia mediului şi a oamenilor. Şi există soluţii tehnologice şi practici inteligente", a punctat președintele de onoare al PSD.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri