IMAGINI EXCLUSIVE Digi24. SCANDALUL „BENTIŢEI TRICOLORE”. Mitinguri de susținere a elevei din Covasna

Data publicării:
22 2003bentita-56214

La liceul româno-maghiar din Covasna s-au strâns zeci de elevi, la un miting de susținere a elevei, la care participă şioameni din comuna Zăbala, judeţul Covasna, unii îmbrăcați în port popular și având steagul României.

În liceu se fac anchete. Aici a venit deja un reprezentant al Ministerului Educației. În cadrul verificărilor s-a cerut un raport complet al incidentului din 15 martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni.

Ameninţată de colegii de la secţia maghiară şi de dirigintă

Colegii de la secţia maghiară m-au huiduit şi mi-au adresat fel şi fel de cuvinte jignitoare, pe care nu pot să le reproduc. Doamna dirigintă mi-a spus să nu mai port bentiţa tricoloră pe cap. Până la urmă, mi-a luat-o", a spus eleva Sabina Elena, referindu-se la incidentul din 15 martie.

Fata le-a povestit colegilor că a primit ameninţări din cauza bentinţei şi că diriginta i-a spus că o va sancţiona. „Mi-a povestit pe Facebook şi mi-a arătat că a primit mesajele cu ţigacă şi te omor”, dezvăluie unul dintre colegi.

La rândul său, mama adolescentei a declarat că îi este teamă şi că fata a venit de la şcoală foarte marcată, traumatizată de ceea ce se întâmplă.

„Viaţa noastră a fost bulversată şi este traumatizată”, a povestit ea.

Conducerea liceului neagă incidentul

„Nu este nicio problemă că fata a purtat acea bentiţă. Copiii români şi-au pus tricolorul, iar copiii maghiari şi-au pus cocardă maghiară. În momentul în care au apărut şi unii, şi alţii, au făcut gesturi obscene. Dar fata nu a fost ameninţată”, este poziţia oficială a conducerii unităţii sanitare.

Administratorul nu pare nici el îngrijorat de ce s-a întâmplat. Mai mult, el califică totul „ca o joacă de copii”. Şi printre locuitorii din Covasna părerile sunt împărţite. Unii susţin că este o acţiune "rasistă", alţii că se dă o amploare mult prea mare incidentului.

Într-un comunicat, Consiliul Naţional al Elevilor consideră jignitor faptul că pe teritoriul României cetăţenii români sunt persecutaţi pentru că poartă însemnele naţionale.

La șase zile de la eveniment, Sabina Elena se duce în continuare la şcoală cu o bentiţă pe cap şi un cordon cu însemnele tricolorului. Între timp, Poliţia Covasna a deschis un dosar penal în cazul elevei ameninţate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri