IMAGINI INEDITE LA Digi24. Parada din Capitală, cea mai fastuoasă de după Revoluție

Data publicării:
6258394-Mediafax Foto-Adi Piclisan

Actualizare 20.30. Cei care au deschis sărbătoarea naţională au şi încheiat-o. La Cercul Militar Naţional, peste 50 de militari ai gărzii de onoare s-au retras cu fast spre cazarmă. Regimentul a străbătut mai bine de şase kilometri.

Acest ritual este plin de însemnătate. Atât de 1 Decembrie, cât şi de alte sărbători, ofiţerii îi comemorează pe cei care şi-au pierdut viaţa la datorie, simbolizând retragerea învingătorilor. Atât militarii morţi în ţară, cât şi cei din teatrele de operaţiuni.

Costumul militar naţional al Regimentului 30 Garda Mihai Viteazu din Bucuresti e unul dintre cele mai elegante din Europa sau chiar din lume. Uniformele sunt croite pentru fiecare militar în parte în atelierul de croitorie şi asta-i face să arate impecabil. Militarii au săbii Solingen, făcute în Germania. Modelul a fost realizat în anii '30, iar la regiment au fost distribuite începând cu 1968. 

Peste 2000 de militari din MApN, MAI, SRI şi SPP şi aproximativ 140 de militari din Franţa, Polonia, Turcia şi SUA au defilat la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale. Pe sub Arcul de Triumf au trecut 200 de vehicule militare, iar 35 de aeronave au survolat piaţa. Reprezentanții trupelor străine au fost printre primii care au defilat la paradă.

Vremea a ținut cu românii. În ciuda prognozelor, care vorbeau de posibilitatea de a se forma ceață, soarele a ieșit, cerul este senin și peste 15.000 de oameni, potrivit unor prime estimări, au venit să asiste la parada. 

Principele Nicolae (stânga) a stat alături de premierul Victor Ponta (dreapta)

Printre ei și liderii USL, Victor Ponta și Crin Antonescu, dar și președintele Traian Băsescu. Șeful statului a venit însoțit de Nicolae Timofti, omologul său din Republica Moldova. Conform protocolului, garda de onoare i-a prezentat onorul, apoi a început intonarea imnului, ceea ce a dat oficial startul defilării.

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti (stânga), și președintele României. Traian Băsescu

Liderul PNL, Crin Antonescu, discută cu șeful SIE, fostul liberal Teodor Meleșcanu (stânga)

Președintele a mers direct în tribuna oficială unde avea rezervat locul și nu a dat mâna cu ceilalți politicieni prezenți.

Cele 21 de salve de tun care se obișnuiește a fi trase la începutul unor asemenea ceremonii sunt o tradiție cu o istorie de peste cinci secole. În urmă cu 500 de ani, navele comerciale care se apropiau de țărmuri obișnuiau să tragă 21 de salve de tun pentru a-și anunța intențiile pașnice.

Defilarea a început în jurul orei 11.13, cu trupele și armele Ministerului Apărării, care și-au făcut apariția pe fondul sonor - asigurat de fanfară - al  „Treceți, batalioane române, Carpații!”.

Parada a fost deschisă de comandantul acestei acțiuni, generalul de brigadă Tomiță Cătălin Tomescu, de la Statul Major General, instituția care organizează de fiecare dată parada militară de 1 Decembrie.

Cel mai aşteptat moment a fost cel în care peste 35 de aeronave au survolat Arcul de Triumf. Vedetele show-lui aviatic au fost avioanele de transport Spartan şi Hercules şi avioanele de luptă MIG 21 Lancer.

La paradă a fost prezentat și un prototip al avionului construit de Aurel Vlaicu. Se împlinesc 100 de ani de la înființarea aeronauticii militare românești.

Reporterul Digi24 a filmat la bordul unui IAR 330 Puma. Este un aparat de zbor destinat transportului de trupe militare, dar care poate fi înzestrat oricând cu armament. Are două motoare turbo-propulsoare de 1.400 de cai putere fiecare şi poate zbura până la 550 de kilometri. Sunt 163 de astfel de elicoptere în dotarea Armatei Române.

La paradă a fost prezentată publicului şi tehnica militară. Vehicule sau transportoare blindate pentru operaţii speciale au trecut pe sub Arcul de Triumf.

Trei reprezentante ale Regimentului de Gardă și Protocol „Mihai Viteazu” fac o demonstrație de îndemnânare

Ca în fiecare an, prezent a fost și Detașamentul de Cavalerie al Jandarmeriei. Poliția locală a fost reprezentată la paradă de cei 24 de calăreți din Patrula Călare a Municipiului București.

Impresii după paradă, în direct la Digi24

Parada s-a încheiat în jurul orei 12.30, dar Arcul de Triumf rămâne deschis publicului până la ora 20.00.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri