„Imparțial”. De ce este nevoie să deschidem dosarele torționarilor 

Data publicării:
sighet - 5507694-Mediafax Foto-Cosmin Dan

„Miza e de a afla mai multe lucruri de la oamenii ăștia. La Vișinescu miza nu e de a-l vedea în pușcărie neapărat, ci de a afla de la unii ca el de ce se făceau lucrurile acelea, care nu erau prevăzute nici măcar în regulamentul închisorii. Unde sunt oamenii pe care i-au omorât, unde sunt gropile comune. Sunt multe familii în țara aceasta care așteaptă să afle unde le sunt morții”, a declarat Ioana Hasu, jurnalist RFI.

„Nu am permisiunea celor de la Parchet să divulg date despre întâlnirea care a avut loc, dar vă spun că unul dintre ei a fost deschis și ne-a spus că important este ca acești oameni să fie audiați. Și foștii deținuți politici, și cei acuzați. Acela e material istoric peste 20-30 de ani, pe lângă acțiunea de salubrizare socială”, a subliniat Andrei Muraru, directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.

„Nu am văzut niciun lucrător al Securității căruia să îi pară rău, să spună Domnule, am fost niște porci. Toți sunt foarte aroganți. Chiar și Vișinescu. A fost și Pleșiță, care a bătut cu mâna lui deținuții politici și care era tot timpul la OTV și spunea că l-ar bate și azi pe Paul Goma”, a explicat Cristian Ghinea, directorul Centrului de Politici Europene. „Tipul acesta de interogație a trecutului, pe care ar trebui să o faci, implică numeroase aspecte etice și mulți cred că nu sunt capabili să facă acest lucru. Sunt fără regrete”, a subliniat Andrei Muraru.

„Cei care fac parte din Asociația foștilor deținuți sunt deschiși. Rareori vezi revoltă, indignare. Este dorința lor de a mărturisi și a te simți ca un personaj într-un proces colectiv pe care societatea îl așteaptă de mulți ani”, a mai spus Muraru, subliniind că foștii deținuți politici nu vor răzbunare.

De asemenea, Andrei Muraru a criticat atitudinea oficialităților europene în această problemă. „Nu a existat insistență din partea CE, UE pentru rezolvarea problemelor trecutului. Am avut discuții aprige cu privire la lupta anticorupție...dar nu a existat presiune pe această chestiune. Evident, lucrurile au stagnat”, a subliniat el.

În emisiunea „Imparțial” Andrei Muraru a anunțat că anul viitor se va deschide „dosarul frontieriștilor”.Este vorba despre uciderea la frontieră a românilor care încercau să evadeze din țară în perioada comunismului. De asemenea, următorul nume din cadrul demersului Institutului de a găsi torționarii va fi făcut public la sfârșit lunii august. Muraru a subliniat că este vorba despre un caz mult mai grav decât cel al lui Alexandru Vișinescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri