IMPARȚIAL. T. Baconschi: Avem mii de români în Siria. Niciun guvern nu ar prelungi conflictul printr-un transport de arme

Data publicării:
siria-violente-mfax

Nu e prima oară când apar astfel de informații. Când am fost în funcție apăreau des asemenea lucruri, ba vindem încolo, ba vindem dincolo. Eu nu le-aș lua prea în serios, dacă ar fi fost așa, lucrurile ar fi fost mai complicate”, a spus Ioan Mircea Pașcu, europarlamentar PSD și fost ministru al Apărării.

Reuters ne dă o informație cu două elemente. Rusia exportă mai multe arme către Siria, rămâne de văzut dacă prin România sau prin altă cale. La noi, exportul din industria autohtonă de armamant este suspusă avizării ANCEX, un organism specializat, și care se consultă cu aliații noștri din NATO privitor la oportunitatea destinației finale. În România aceste lucruri sunt monitorizate cu strictețe, suficient încât să nu ne facem griji”, a spus Teodor Baconschi, fost ministru de Externe.

El a adăugat că rămâne de văzut câte arme trimite Federația Rusă în Siria și cu ce scop.

De ce ar trebui să le transporte prin România, până acum n-aveau altă cale rușii? Tot armamentul pe care l-au dat până acum a fost numai prin România? Că numai prin România se poate ajunge în Siria? Aici am un mare semn de întrebare. Rușii nu sunt în stare să-și exporte singuri?”, a subliniat Ioan Mircea Pașcu.

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a arătat că exporturile de armament sunt avizate în România prin ANCEX, instituție specializată care se consultă cu aliații din NATO privitor la oportunitatea destinației finale.

„Noi avem încă mii de români în Siria. Niciun guvern, nici măcar acesta, nu cred că ar fi mijlocit intensificarea conflictului printr-un transport nou de arme, indiferent de taberele implicate în conflict”, a spus Teodor Baconschi.

Europarlamentarul Renate Weber și-a declarat scepticismul în legătură cu aceste informații.

„Când văd România și Bulgaria în tandem sunt reticentă. Se insinuează ceva și atâta tot. Dacă suntem țapul ispășitor de serviciu, de ce să nu fim și în domeniul acesta?”, a spus ea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri