„Imperiul” RA-APPS. Patrimoniu estimat la un miliard de euro

Data publicării:
casa raapps

RA-APPS este proprietarul imobilelor în care își desfășoară activitatea Guvernul și instituțiile publice. În patrimoniul său se află locuinţele şi vilele de protocol în care ar trebui să stea doar persoane cu funcţii publice. Nu se întâmplă aşa de fiecare dată. Un exemplu este cel al fostului ministru de Externe Mircea Geoană, care rămas în vila dată de stat, deşi îşi încheiase mandatul şi nu mai avea dreptul să ocupe o locuinţă de protocol.

Casa lui Mircea Geoană de lângă Televiziunea Română a creat multă vâlvă, pentru că a locuit în ea şi după 2011, când a fost revocat din funcţia de preşedinte al Senatului. A primit casă pe când era ministru de Externe în guvernul Năstase, iar din 2004 Mircea Geoană a fost chiriaş, până anul acesta, când a pierdut la licitaţie în faţa unui investitor care o va dărâma şi va face o clădire de birouri sau de locuinţe.

Nu a fost singurul care a abuzat de privilegiile unei funcţii publice.

Un chiriaş de lux a fost considerat şi Adrian Severin. A primit o locuinţă de serviciu de 192 de metri pătraţi, situată într-un imobil de lângă Arcul de Triumf în 1991, când era viceprim-ministru în Guvernul FSN. Şi a continuat să locuiască aici, cu chirie, ce-i drept, deşi nu mai deţine o funcţie publică din 1997.

RA-APPS a avut şi chiriaşi care nu au deţinut niciodată vreo funcţie. Iar de unii dintre ei s-a despărţit cu scandal, după ce acumulaseră restanţe imense la plata chiriei.

Mioara Român a devenit cel mai mare datornic la stat din cauza acestei vile, în care a locuit 25 de ani. A primit-o de la fostul soţ, Petre Roman, după divorţ, dar a refuzat să plătească o chirie lunară de 6000 de euro. După şase ani de procese cu RA-APPS, a fost evacuată din imobil.

În patrimoniul regiei se află şi proprietăţi mari, cum ar fi domeniul de la Scroviştea, hotelurile Mara din Sinaia şi Triumf din Bucureşti.

Patrimoniul RA-APPS este format din aproximativ 650 locuinţe de protocol şi de serviciu, peste 75 de vile şi mai mult de 250 hectare teren. Li se adaugă zeci de spaţii comerciale, ferme şi unităţi turistice. Valoarea acestor imobile este estimată la 500 milioane euro -1 miliard euro.

Şefii regiei estimează că în 2015 instituţia va încasa în jur de 200 milioane de lei pentru imobilele pe care le vinde.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri