Împotriva proiectului de exploatare de la Roşia Montană. Cum s-a protestat la Iaşi, Cluj Napoca şi Braşov

Data publicării:
cluj Mirabela les via save rosia montana

Centrul a fost blocat la Cluj-Napoca. Sursă foto: Mirabela Les, via Save Rosia Montana

Mii de oameni continuă să iasă în stradă pentru a-şi declara nemulţumirea faţă de începerea exploatării de la Roşia Montană. La Iaşi, protestatarii au blocat timp de două ore traficul în centrul oraşului. La fel s-a întâmplat şi în Cluj-Napoca şi Braşov.

La Iaşi, peste 100 de tineri s-au aşezat pe liniile de tramvai şi nu au mai permis mijloacelor de transport să treacă. În tot acest timp, au scandat lozinci împotriva demarării proiectului de la Roşia Montană: „Nu cedăm, nu capitulăm!”, „Suntem liberi, nu avem lideri!” sau „Nu mai încercaţi să ne exploataţi!

Pentru că a încercat să treacă de blocaj, un vatman a fost luat la rost de protestatari: „Aţi procedat foarte rău. Trebuia să aşteptaţi. Am făcut semn să te opreşti, tu să dai peste el şi ţipi la mine de ce îţi spun să te opreşti?

Alte câteva sute de persoane au protestat la Cluj-Napoca (video via Facebook). Contractul cu Roşia Montană Gold Corporation „e nerentabil”, spune un manifestant. „Se dă foarte puţin pentru statul român, 6%, în alte părţi se dă 80%... Şi după aceea e o problemă mare pentru mediu”, adaugă acesta. „Nu e vorba de Roşia Montană aici! E vorba de gazele de şist, e vorba de toate resursele care ne sunt furate de nişte asasini economici, asta se întâmplă cu noi!”, declamă un alt clujean prezent la protest. „Ne strică natura, ne strică tot, avem patru munţi care ni se rad. Şi al doilea motiv: ţara asta nu câştigă nimic, absolut nimic!”, întăreşte un alt manifestant.

La Braşov, aproape 1000 de persoane au manifestat faţă de proiectul de la Roşia Montană. Oamenii s-au strâns la Prefectură, apoi au pornit într-un marş prin centrul oraşului. Traficul în oraş a fost întrerupt pe porţiuni.

În toate cele trei oraşe, oamenii spun că vor continua acţiunea de protest şi în zilele următoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri