În centrul Capitalei a fost amplasat ilegal, timp de trei ani, un panou cu liderul unei mișcări legionare

Data publicării:
granicerul 03074500

Piaţa General Gheorghe Cantacuzino, erou al primului război Mondial şi preşedinte al Partidului Totul pentru Ţară. Asta scrie cu litere de-o şchioapă pe un panou care tronează în apropierea Teatrului Bulandra din Bucureşti. Informaţia pe care o transmite este însă falsă, spun istoricii.

„Nu merită în niciun caz, nu trebuie să apară fiind că este liderul unei mișcări extremiste, totalitare, de tip fascist. Din punct de vedere istoric, este o greșeală, dar cred că este una intenționată”, spune istoricul Adrian Niculescu.

Când le-a fost prezentată situaţia, autorităţile locale recunosc că panoul a fost montat ilegal şi nu are ce căuta acolo.

Panoul, deşi are aspectul unui indicator stradal, nu a fost amplasat de către Administraţia Străzilor şi nici de o altă instituţie subordonată Primăriei Municipiului Bucureşti”, se arată în răspunsul Primăriei Capitalei pentru Digi24.

Zona era una frecventată de legionari în anii 30. Tot ce mai amintește acum de existența partidului anticomunist este o biserică, locul de întrunire al legionarilor și panoul cu aspect de indicator.

Cât despre personajul la care face referire panoul, adică generalul Gheorghe Cantacuzino Grănicerul, puţini ştiu cine a fost de fapt.

„Ştiu că e Spitalul Cantacuzino, nu ştiu dacă a fost medic sau...”, spune un trecător.

„Compozitor sau ce a fost? Scriitor?”, încearcă să ghicească unul dintre bucureșteni.

„Face parte din familia Cantacuzino, care e ceva în istoria României, n-aş putea să vă spun exact cine a fost Gheorghe”, răspunde un alt trecător.

Interesant este şi faptul că reprezentanţii Primăriei Generale n-au observat, timp de trei ani, că pe spaţiul pe care ei îl gestionează a apărut un panou clonat. Acum, promit că-l vor da jos în cel ma scurt timp.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri