În România există un sistem de alertare, premiat la nivel european. De ce nu este folosit de Protecţia Civilă

Data actualizării: Data publicării:
harta cutremure
Harta cutremurelor in Romania

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al INFP, a vorbit la Digi24 despre un sistem de alertare care există în România şi care a primit în 2006 marele premiu est-european. Este singurul sistem care dă magnitudinea în Vrancea şi care ajută, efectiv, la protecţia oamenilor, a spus Mărmureanu.

Beneficiarii sunt „câteva mii, conectaţi la noi”, a spus Mărmureanu.

"Avem această problemă cu domnul ministru secretar de stat cu Raed Arafat, pentru că are un alt sistem construit acum, care spune că nu intră pe partea de avertizare pe parte seisimică”, a adăugat însă Mărmureanu.

„Sistemul în secunda 4 ştim ce magnitudine avem şi dacă sistemul spune că am magnitudinea 7,1-7.2 atunci imediat suntem conectaţi la foarte multe lucruri din România, inclus Cernavodă, inclusiv la foarte multe lucruri guvernamentale. Sistemul funcţionează, nu ne facem probleme.

Dacă Protecţia Civilă nu vrea să folosească cu toate că sistemul e cotat şi a fost premiat în cadrul proiect european, nu ştiu dacă e corect sau nu.

În momentul în care eu cu acest sistem aflu că am magnitudinea 5,2 sau 5,7 sau 6 şi ceva nu are niciun sens să activez structurile care sunt critice pentru cutremure mari. Oricum noi trimitem semnale pentru că avem conexiuni cu toate”, a explicat Mărmureanu, la Jurnalul de Seară.

„În România sunt 17-18 milioane de celulare. În momentul de faţă nu avem capacitatea ca tehnologia actuală să se conecteze la toţi aceşti oameni. E clar, că lucrăm şi cu STS, cu toate că sistemul l-am introdus pe partea stângă şi dreaptă a Dunării, funcţionează acolo. Nu am avut suficiente linii de legătură. La cele 18-19 judeţe care sunt de o parte şi de alta avem conexiunile de la protecţia civilă care au pe masă acest sistem şi care au şi calculator şi un dispozitiv prin care văd şi lumini. Dacă e roşu înseamnă că are peste 7 şi atunci el ştie în judeţul lui ce structură are”, a mai precizat directorul onorific al INFP.

Un cutremur de magnitudine 5,8 s-a produs, duminică dimineața, în zona seismică Vrancea, în județul Buzău. Cutremurul s-a resimțit destul de puternic și în București. Raed Arafat, secretar de stat și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a explicat la Digi24 de ce nu se primesc alerte prin sistemul RO ALERT într-o astfel de situație.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri